2min

Tags in dit artikel

, , ,

Websites die films en series verkopen, zoals Apple’s iTunes, zullen waarschijnlijk dit jaar pieken. De toekomst ziet er echter somber uit voor diensten die dergelijke content tegen betaling aanbieden, volgens onderzoek worden deze diensten verdrongen door gratis diensten.

De verkoop van films en televisieseries gaat dit jaar waarschijnlijk een waarde vertegenwoordigen van 279 miljoen dollar, terwijl dit vorig jaar nog 98 miljoen dollar was. Maar als de gemiddelde internetter niet gaat betalen voor dit soort content, dan zal er volgend jaar weer een afname in de groei te zien zijn in de verkoop van films en series. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester Research.

Tot nog toe heeft het grote publiek de betaalde videodiensten op internet nog niet weten te vinden. Volgens het onderzoek is dat te wijten aan de vele verschillende videoformaten, waardoor er veel zaken voor de internetter onduidelijk blijven. Daarnaast is het afspelen van de gedownloade content op een televisiescherm samen met andere technische problemen een struikelblok voor veel potentiële gebruikers.

De grootste concurrent van betaalde videodiensten zijn echter de gratis varianten. Zo is er de filmdienst MovieLink en ook winkelketen Wal-Mart en online winkel Amazon.com bieden gratis filmbestanden aan. Veel bedrijven werken ook samen met kabelbedrijven, die films aanbieden via digitale televisie. Vaak gaan dit soort gratis diensten gepaard met verschillende vormen van reclame.

Momenteel heeft negen procent van de volwassen internetters wel eens betaald voor het downloaden van een film of serie. Gemiddeld gaven deze mensen veertien dollar uit en naar verwachting zal deze groep dit jaar meer uitgeven. De onderzoekers adviseren de mediabedrijven om hun films en series via alle platformen beschikbaar te maken, maar zich vooral moeten focussen op de platformen die het mogelijk maken om gekochte of gedownloade content via een netwerk te delen.