3min

Tags in dit artikel

, , ,

Een aantal grote filmstudio’s bieden vanaf vandaag downloadbare films aan die oneindig lang te bekijken zijn.

Tot voorkort boden de studio’s alleen films aan als ware het huurfilms. Nadat de film gedownload was kon het bestand maar 24 uur lang gebruikt worden, waarna het bestand onbruikbaar werd. Dit idee sloeg echter totaal niet aan bij consumenten en de studio’s hopen met de nieuwe downloads meer kopers te kunnen trekken.

Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, want de prijzen voor de oneindig te bekijken films liggen tussen de twintig en de dertig dollar. Oudere titels kosten 10 dollar. Net als bij de release van DVD’s zijn de films eerder te verkrijgen dan de huurversies, die dus gewoon blijven bestaan. Deze huurdownloads kosten tussen de twee en de vijf dollar.

De studio’s hopen dat meer mensen een digitale kopie van films willen hebben. Daarbij kijken de bedrijven naar de successen van diensten als iTunes, die een bepaald bedrag per nummer vragen. Dergelijke diensten zijn een stuk succesvoller dan diensten die een maandelijkse bijdrage vragen.
De verkoop van de digitale content staat al jaren ter discussie, maar het succes van de videoverkopen op iTunes heeft de studio’s ertoe doen besluiten om snel op de spreekwoordelijke trein te springen.

"Het internet is echt volwassen geworden en is een zeer belangrijke manier om onze producten te verspreiden," aldus Rick Finkelstein van Universal Pictures. Finkelstein was naar eigen zeggen verrast door het succes de samenwerking met iTunes waar de studio ook videobestanden aanbiedt. Uit onderzoek van Universal Pictures is tevens gebleken dat het grootste deel van deze video’s niet op de iPod gezet wordt, maar op het computerscherm bekeken wordt. Volgens het bedrijf een teken dat mensen bereid zijn om films op hun PC te kijken.

Vanaf vandaag zullen er 300 films van Warner Brothers, Time Warner, Sony Pictures, Universal Pictures, MGM, Paramount en 20th Century Fox te koop zijn via de site Movielink. Deze site, die eigendom is van de eerste zeven bedrijven, werd eerder gebruikt als verhuursite.
Ook de website CinemaNow verkoopt vanaf vandaag films. Er zijn 75 films beschikbaar van Sony, MGM en Lions Gate. De site onderhandelt momenteel nog met andere studio’s.
Ook andere grote bedrijven als Apple en Amazon.com zijn druk bezig om films aan te bieden. Het lijkt erop dat deze onderhandelingen succesvol zullen zijn, aangezien de studio’s hebben laten weten dat ze hun digitale films op zoveel mogelijk plaatsen willen verkopen.

Alhoewel de films dus oneindig te bekijken zijn, zitten er nog wel een aantal beperkingen op. Zo kunnen films van CinemaNow maar op één computer bekeken worden. Films van Movielink kunnen wel op een DVD gebrand worden zodat de film op nog twee andere computers te bekijken is. De film is echter niet af te spelen op conventionele DVD-spelers. Momenteel kunnen de films ook niet op handheld apparaten gezet worden, zoals bijvoorbeeld de iPod van Apple. De verwachting is echter dat hier later dit jaar verandering in komt.

Overigens zeggen de studio’s dat ze de prijzen van de downloads hoog houden om de verkopers van DVD’s niet tegen de borst te stuiten. Winkels, en dan voornamelijk online winkels, verkopen films vaak onder de inkoopprijs om op die manier klanten te trekken. Alhoewel downloadbare films een stuk goedkoper te produceren zijn, zou een lagere verkoopprijs wellicht betekenen dat mensen de DVD niet meer willen kopen. De studio’s willen echter wel films als download aanbieden om zo te voorkomen dat ze als illegaal gekopieerde versie alsnog op het internet komen. De vraag is echter of de consument de hoge prijs vanwege deze reden gerechtvaardigd vindt.