Geen tanks of bommen komen eraan te pas, Russische hackers proberen nu om het internetverkeer in Estland te saboteren. Ondertussen in Brussel maakt Europa plannen om cybercriminelen harder aan te pakken.

Hacked from Russian hackers staat op een internetsite uit Estland, boven de afbeelding van een Sovjet-Russische onderscheiding. En daarachter: ‘(thx to Zyklon Team)’. Het is een digitale bekladding van de Estse site, door Russische hackers.

Rusland en Estland zijn inmiddels in een virtuele oorlog met elkaar. Volgens Estland vallen de Russische hackers overheidswebsites aan, en websites van banken. Ook de netwerken van mobiele telefonie en de netwerken van de reddingsdiensten zijn vatbaar geworden voor de aanvallen. Aldus de Estse minister van buitenlandse zaken; Urmas Paet in een interview met persbureau UPI. De ip-adressen van de aanvallende computers lijken afkomstig te komen van de Russische overheid.

Volgens Estland zijn de aanvallen begonnen toen ze een oorlogsmonument hadden verplaatst, wat nog dateerde uit de sovjet tijd. Moskou was uitermate boos over het voorval, en heeft daarom de handel met het land voor enige dagen stilgelegd. Volgens Estland zijn de aanvallen op dat moment begonnen.

Als gevolg van de aanvallen konden Estse parlementariërs nauwelijks internetten of hun bankzaken online doen. Sites waren beklad met foto’s van Russische soldaten, en/of met uitspraken van Martin Luther King over ‘weerstaan van het kwaad’.

Als een reactie op de recente aanvallen, heeft de NAVO internetdeskundigen naar Estland gestuurd, om te helpen met de beveiliging van hun netwerken. "In de 21ste eeuw gaat het niet alleen om tanks en artillerie", zei NAVO-woordvoerder James Appathurai tegen de BBC. Ook de Europese Unie heeft Estland bijgestaan.

De regering van Rusland ontkent overigens alle betrokkenheid bij de aanvallen op Estland. Of de aanvallen daadwerkelijk afkomstig van het Kremlin is nog maar de vraag; IP-adressen zijn namelijk te veranderen/vervalsen.

In maart spraken twaalf landen in Zuidoost-Europa al af dat ze hun wetgeving zouden aanpassen om verschillende vormen van computercriminaliteit strafbaar te stellen. Het is de bedoeling dat de landen zich op den duur aansluiten bij het verdrag van Raad van Europa; inzake cybercriminaliteit.