1 min

Tags in dit artikel

,

Eerder beschuldigde de Georgische ambassade in Engeland Rusland ervan de Russian Business Network webaanvallen op Georgië uit te laten voeren. Echter is nu twijfel ontstaan of Rusland wel echt achter de aanvallen zat.

Volgens Gadi Evron, ex-chief information security officer van Israëls internetserviceprovider, is er bewijs dat het Russische leger niet betrokken was bij de aanval. Hoewel hij bevestigt dat Georgische websites het slachtoffer zijn geworden van botnets, en dat deze aanvallen schade aan de structuur van het land aanbrachten, zegt hij dat dit het geval was bij alle oorlogen de laatste tien jaar.

Het was echter pas sinds Estland Rusland van cyberwarfare beschuldigde, dat de term politiek gemotiveerde hackers werd vervangen door cyberwarfare. En ook die beweringen van Estland zijn later zeer inaccuraat gebleken. Ook gelooft hij dat Rusland veel eerder bommen op belangrijke gebouwen had gegooid, dan ze via het internet uit te schakelen.

Jose Nazario van Arbor Networks staaft deze beweringen met bewijs: "Terwijl sommigen speculeren over cyberwarfare en staatsponsoring, hebben we geen data dat wijst op deze methodes. We zien enkele botnets, sommige bekend, ander onbekend, die Georgische websites aanvallen. Deze aanvallen zijn vooral TCP SYN-floods met een TCP RST-flood erbij. Geen ICMP- of UDP-floods zijn er gevonden. De bronnen van deze aanvallen zijn wereldwijd, wat wijst op één of meer botnets."

Verder vertelde Nazario dat er bewijs was dat de Georigiërs op de aanvallen antwoordden door een Russisische nieuwswebsite onder vuur te nemen.