1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Marokkaanse gebruikers van internetprovider Maroc Telecom kunnen sinds afgelopen vrijdag niet meer op YouTube komen. De provider noemt het een technisch probleem, maar veel Marokkanen beginnen daar nu aan te twijfelen.

Maroc Telecom verzorgt verreweg het grootste deel van alle internetaansluitingen in Marokko en sinds afgelopen vrijdag geeft de provider de website van YouTube niet meer door. Het bedrijf is in handen van de Marokkaanse staat, maar laat weten dat het om een een technisch probleem gaat. Een woordvoerder van de Marokkaanse overheid wilde niet ingaan op het probleem.

Maar nu het probleem een week later nog steeds niet is opgelost denken veel Marokkanen dat de overheid achter de blokkering van YouTube zit. "Het is duidelijk dat ze YouTube geblokkeerd hebben. YouTube gaf ons de mogelijkheid om dingen te zien die de staatskranten en -televisie niet laten zien", aldus student Abdelhakin Albarkani.
Vlak voor de blokkering zouden er op YouTube video’s zijn verschenen waarin kritiek wordt geuit op de manier waarop Marokko omgaat met het gebied Westelijke Sahara.

Marokko kent dezelfde wetten als Thailand die kritiek op de overheid en bestuurders van het land verbieden. Ook Thailand kwam recentelijk nog in het nieuws, omdat het YouTube had geblokkeerd nadat er op de site een filmpje was verschenen waarin de Thaise Koning werd beledigd.