Niet geheel onverwachts is YouTube niet meer beschikbaar voor Turkse burgers. Turkije blokkeerde eerder al Twitter en verschillende DNS-diensten waarmee de eerste blokkades te omzeilen waren.

Het blokkeren van YouTube en Twitter is het resultaat van veel kritische geluiden over premier Erdogan, wie in opspraak kwam na de publicatie van belastende geluidsfragmenten. De opnames zwierven rond op de twee sociale diensten en dat is de reden voor een blokkade.

De blokkade van YouTube is overigens niet te danken aan dezelfde opnames als bij Twitter. Nu betreft het geluidsfragmenten waar regeringsleiders bespreken hoe een raketaanval op Syrië gerechtvaardigd kan worden. De regering noemt de opnames gemanipuleerd en ziet ze als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Ondanks de opgelegde blokkade zou YouTube nog op grote schaal bereikt kunnen worden. Gebruikers hebben daarvoor bijvoorbeeld een VPN-verbinding opgezet.

Gisteren besloot een rechter dat de blokkade op Twitter niet rechtmatig is, waardoor deze opgeheven dient te worden. Voor zover bekend is de uitspraak echter niet ingewilligd.