2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgende week begint in San Francisco de game-expo E3. De verwachting is dat er op de E3 grote titels worden getoond en prijsverlagingen voor gamehardware aangekondigd worden, wat kan leiden tot de grootste omzet voor de game-industrie van de afgelopen jaren.

Het is de verwachting dat alle belangrijke partijen grote aankondigingen zullen gaan doen om de verkoopcijfers voor dit jaar te stimuleren. De meeste ogen zullen gericht zijn op Sony, volgens velen gaat het bedrijf de prijs van haar PlayStation 3 console met ongeveer 100 dollar verlagen, om haar concurrenten Nintendo en Microsoft bij te kunnen benen. Een dergelijke actie zou Microsoft echter kunnen aansporen om eveneens een prijsverlaging voor de Xbox 360 aan te kondigen, wat de E3 dit jaar sowieso tot een geslaagd evenement zou maken.

Niet alle analisten denken echter dat het met zo’n vaart zal lopen. "Sony maakt nu verlies op elke verkochte PS3. Elke significante prijsverlaging voor de console zou betekenen dat het game onderdeel van Sony nog meer verlies zou maken, terwijl het management van Sony zich tot doel heeft gesteld het bedrijf weer financieel op orde te krijgen", aldus analist Evan Wilson van Pacific Crest.

De derde grote partij, Nintendo, zal volgens experts niets gaan doen aan de prijs van de Wii, het apparaat vliegt de winkels uit en verkoopt stukken beter dan de Xbox 360 en PS3. Mogelijk gaat Nintendo een headset en microfoon voor de Wii aankondigen of een tweede restyling van haar DS handheld.

In ieder geval zal het de grote spelers er alles aan gelegen zijn om met hun acties zoveel mogelijk consoles te verkopen, want hoe meer gebruikers, hoe meer games er verkocht worden. Maar andersom betekenen grote en goede titels ook dat mensen eerder geneigd zijn een console te kopen, als ze een bepaalde titel willen spelen. Het is dan ook niet voor niets dat er op de E3 ook demonstraties van heel wat grote games worden gehouden. Verwacht wordt dat dit jaar de toppers van de E3 onder andere Grand Theft Auto IV en Bioshock van Take-Two, Killzone van Sony, Super Smash Bros. Brawl van Nintendo, Rockband van Electronic Arts en Guitar Hero III van Activision hoge ogen zullen gooien.

"Vorig jaar draaide het allemaal om hardware, terwijl het dit jaar om de software zal gaan. Over een aantal jaar verkopen ze de spellen aan een gigantische gebruikersgroep en tegen een hogere prijs, het is een groeiende economie", aldus Wilson, die inschat dat de totale gamesindustrie in 2007 een omzetgroei van twintig procent kan behalen. Reden voor veel investeerders om in te zetten op grote uitgevers als Electronic Arts en Activison.