min

Tags in dit artikel

,

De multimediazuilen in Brussel worden omgeruild tot hotspotantennes.
Dit doordat er teveel vandalisme was op die zuilen.

In het gewest Brussel staan er een twintigtal multimediazuilen. Op die zuilen werd het weerbericht, de dienstregelingen van bus en tram en het nieuws weergegeven.

5 jaar geleden werden die zuilen in Brussel geplaatst, dit was een investering van 2,5 miljoen euro. In het begin trokken ze veel bezoekers, maar de laatste tijd zijn ze steeds het slachtoffer van vandalisme. Die zuilen werden toen samen geleverd met een slechte vorm van WiFi, deze komt dus ook te vervallen.

Echter is het nog niet gedaan voor de Brusselaars met WiFi. Het CIBG heeft het project Urbizone in werking gesteld. Deze zou tegen 2010 de hele stad van WiFi moeten voorzien. Dit zou goed moeten zijn voor de mensen die op ieder moment van de dag op internet zouden moeten kunnen voor hun werk.

Het gewest weet ook nog niet of ze het draadloze internet Free to Air zullen aanbieden of niet.
Er komt wel een klein gedeelte dat FTA is, maar of het volledig FTA zal zijn, is nog niet zeker. Één ding is zeker: niet heel het gewest zal kunnen genieten van de nieuwe draadloze mogelijkheid, dit omdat anders de commerciële internetaanbieders en de Europese Unie zullen klagen.

Er wordt vanuit gegaan dat de WiFi-technologie voor het creëren van draadloos internet in de stad gekozen zal worden, zeker is dit echter nog niet. Er is namelijk ook nog altijd een optie dat men voor WIMAX zal gaan kiezen. Op korte termijn verwacht het CIBG hier meer over te kunnen vertellen.

Het CIBG is ondertussen wel al zeker dat er succes zal zijn met de hotspots, vooral omdat de antennes een bereik hebben van 100m. Het is dus de bedoeling dat op de grote publieke plaatsen dit wordt aangeboden, bijvoorbeeld als je wacht op de bus.
Het duurste worden de elektriciteit- en internetkabels, laat Robert Herzeele weten. De antennes zelf kosten niet veel, daarom zullen ze vaak geplaatst worden bij reclamepanelen en bushokjes.