2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft een nieuwe experimentele zoekmachine gelanceerd die geheel in het ‘web 2.0’ plaatje past. De zoekmachine is een samenvoeging van twee zaken waarin Microsoft de komende tijden wil investeren, namelijk zoeken op het internet en haar nieuwe Silverlight technologie.

Microsoft heeft de nieuwe site ‘Tafiti’ gedoopt, wat Swahili is voor het woord ‘onderzoeken’. De site kan gezien worden als een experiment om te laten zien wat er mogelijk is met Silverlight, Microsofts nieuwe platform om multimedia graphics toe te voegen aan webapplicaties en daardoor flash-achtige omgevingen te creëren. Silverlight is gebaseerd op Windows Presentation Foundation de grafische engine van Windows Vista. Tafiti maakt op de achtergrond echter gebruik van Microsoft Live zoekmachine engine, maar geeft de zoekresultaten wel op een andere manier en met meer poespas weer.

Allereerst valt op dat de looks van de site veel weg hebben van die van Vista. De startpagina bevat een simpele zoekbox en nadat de opdracht is gegeven opent een nieuwe pagina met daarin in het midden een zoekresultatenvenster wat lijkt op een stuk papier. Daarnaast is een kolom te zien met daarin ‘glass shelves’ oftwel glazen plankjes. Doordat Silverlight gebruikt wordt is het mogelijk om zoekresultaten vanuit het blad te verslepen naar één van de glazen plankjes. Rechtsonderin is nog een soort carrousel te zien waarin verschillende categorieën te zien zijn zoals zoeken op het internet, zoeken naar afbeeldingen, nieuws, rss feeds enzovoorts.

Vervolgens kunnen de verzamelde links op de planken eenvoudig toegevoegd worden aan een weblog of gemaild worden. Zoekopdrachten worden eveneens bewaard, aan de linkerkant worden ze als kleine stukjes papier opgestapeld. Als laatste is het ook nog mogelijk om een zogenaamde ’tree-view’ van de zoekresultaten weer te geven. Er komt dan een nieuw venster in beeld, waarop een boom is te zien. De blaadjes geven dan de zoekresultaten weer. Middels een schuifbalk kan het aantal blaadjes en dus het aantal zoekresultaten uitgebreid worden.

De website werkt onder Internet Explorer 6 en 7, maar ook onder Firefox 1.5 en 2.0. Mac OS X en Safari worden ook ondersteund door de website. Erg snel en functioneel is de website momenteel nog niet, maar het geeft een goed idee van wat er allemaal mogelijk is met Silverlight. Microsoft heeft dan ook nog niet laten weten of het de site een experiment laat, of dat het commercieel ingezet gaat worden.