2min

Tags in dit artikel

, ,

Britse vakbonden willen duidelijkheid over het gebruikt van profielenwebsites onder werktijd. Het gaat om websites als Hyves, MySpace en Facebook. Tevens willen ze duidelijke afspraken over welke informatie op deze websites verstrekt mag worden met betrekking tot het werk wat ze doen.

Veelal zijn mensen overdag actief op de betreffende websites. Werkgevers zijn daar vaak niet blij mee aangezien dit dus onder werktijd gedaan wordt. Dit gebeurt ook veel in Nederland en sommige bedrijven hebben daarom deze websites geblokt. Om onduidelijkheid te voorkomen willen de Britse vakbonden op korte termijn afspraken maken met de werkgevers.

De meeste Britse vakbonden zijn aangesloten bij de Trading Union Congress (TUC). TUC meldt "dat sommige werkgevers de netwerken blokkeren, is een overreactie." Werknemers zouden in ieder geval de mogelijkheid moeten krijgen om in de pauzes op de websites te komen." TUC stelt namelijk dat het surfen op deze websites een onderdeel is van het sociale leven van de werknemers.

Een andere reden om deze websites te blokken is dat werkgevers bang zijn dat werknemers informatie lekken, aldus TUC. "Werkgevers zijn bang dat hun medewerkers commercieel gevoelige informatie verspreiden via de netwerken, of op andere wijze de reputatie van hun bedrijf naar beneden halen."

TUC wil daarom duidelijke afspraken maken met de werkgevers zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over het gebruik van deze websites. "Werknemers moeten niet voor een verrassing komen te staan als hun werkgever boos is om iets dat ze online hebben gezegd," aldus TUC.