De Europese Unie wil websites gaan blokkeren waarop beschreven staat hoe bommen en dergelijke gemaakt kunnen worden. Hiervoor wil de EU internetproviders aansturen om een zoektocht te starten naar deze websites.

Op deze manier wil met de Europese Unie beschermen tegen de bedreiging van terrorisme. Franco Frattini, de Europese commissaris voor Justitie en Veiligheid, zegt hierover "Ik ga onderzoeken of het mogelijk is om technologie te gebruiken die kan voorkomen dat mensen gevaarlijke zoektermen als ‘bom’, ‘kill’, ‘genocide’ of ’terrorism’ kunnen gebruiken."

Deze maatregel wordt getroffen omdat steeds vaker via internet gecommuniceerd wordt door terroristen en militante groeperingen. Tevens wordt het vaak gebruikt om propaganda te maken. Via internet worden dan nieuwe leden gezocht door een terroristische organisatie.

Of door deze maatregel de vrijheid van meningsuiting wordt belemmerd is de vraag. Frattini zegt hierover "Mensen instrueren hoe je bommen maakt, heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting, of de vrijheid om mensen te informeren. De goede balans, in mijn ogen, is om prioriteit te geven aan de bescherming van absolute rechten, met als eerste prioriteit het recht om te leven". Frattini verzekerd ook dat alleen websites met operationele instructies zullen worden geblokt. Websites met een historische informatie of persoonlijke meningen zullen dus niet geblokt worden.

Een probleem is echter wel dat het blokkeren van gehele websites niet in elk land toegestaan is. De uitwerking van de blokkade zal dus voor iedere lidstaat aangepast moeten worden. De blokkade zal wel moeten voldoen aan algemene richtlijnen die door de EU opgesteld zullen worden.