De Russische overheid heeft een ultimatum gesteld waarin alle scholen in Rusland Linux moeten gaan gebruiken. Het ultimatum ligt op eind 2009, alle scholen moeten dan Linux gebruiken.

De stap geeft Linux een flinke boost vooruit, aangezien Rusland niet klein is. Bedrijven zullen naar verwachting sneller drivers uit gaan brengen voor Linux. Ook zullen steeds meer fabrikanten Linux gaan leveren bij hun computers, dat is althans de verwachting. De reden voor deze grote verwachtingen is het feit dat de Russische markt niet klein is.

Rusland stapt over omdat het geen rijk land is en ze zo minder afhankelijk zijn van Microsoft en heel belangrijk Amerika. In Rusland is illegale software ook aan de orde van de dag. Heel veel mensen en organisaties waaronder scholen gebruiken illegale software door geldgebrek. Aangezien Linux gratis is, is dit een goed alternatief. Rusland gaat hoogstwaarschijnlijk een eigen Linux distributie ontwikkelen om de migratie te vergemakkelijken.

Macedonië bericht een soort gelijke migratie. Ook daar stappen veel scholen over op Linux, ze bieden hier geen unieke distributie voor aan, ze gebruiken Ubuntu. Macedonië heeft echter geen ultimatum gesteld en laat de keuze dus over aan de scholen.