1 min

Tags in dit artikel

, ,

In Finland is men woensdag opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij. Een 18-jarige scholier heeft op een middelbare school maar liefst acht personen om het leven gebracht, elf mensen raakten gewond waarbij sommige zich nog in kritieke toestand bevinden. Nu is gebleken dat de schutter een dag eerder zijn misdaad had aangekondigd via een filmpje op YouTube.

De dader zou een dag voor de schietpartij op YouTube een filmpje met de titel "Jokela High School Massacre – 11/7/2007" hebben geplaatst waarin hij de aankondiging deed. Het filmpje toont een foto van het schoolgebouw waar de schietpartij heeft plaatsgevonden, en een rood getinte foto waarop de schutter met een pistool is te zien. De schutter uitte zijn afschuw op de volgens hem verrotte maatschappij, hij zou iedereen elimineren die volgens hem ongeschikt en een verschrikking is voor het menselijk ras. Hij kondigde tevens aan hiertoe bereid te zijn om te sterven.

De schutter was op YouTube bekent onder de naam Sturmgeist89, op zijn persoonlijke pagina beschreef hij zichzelf als een ‘cynical existentialist, antihuman humanist, antisocial socialdarwinist, realistic idealist and godlike atheist’. Enkele uren na de schietpartij heeft YouTube zijn account opgeheven.

Onder de acht doden bevinden zich vijf jongens, twee meisjes en een vrouw die later de directrice van de school bleek te zijn. De schutter schoot zichzelf in zijn hoofd maar bleef nog wel in leven, later op de avond overleed hij echter aan zijn verwondingen.