Red Hat komt met een OpenShift-instance die Windows-cotainers kan draaien. Dit geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden voor het orkestreren van hun op Kubernetes containers gebaseerde applicaties.

Dat Red Hat’s eigen Kubernetes-platform Red Hat OpenShift nu ook Windows-containers kunnen draaien, moet voor ontwikkelaars en beheerders als muziek in de oren klinken. Windows-containers zijn in opkomst en konden alleen, net als op Red Hat Enterprise Linux (RHEL)-gebaseerde containers, op het eigen platform worden gedraaid.

Met de integratie van Windows-containers in Red Hat OpenShift komt daar nu een einde aan. Beheerders en ontwikkelaars kunnen nu één centraal Kubernetes-platform gebruiken voor het side-by-side beheren en uitrollen van de op Windows gebaseerde containers als die van op RHEL zijn gebaseerd. Dit maakt het voor bedrijven makkelijker om applicaties te transformeren en op schaal uit te rollen. Ook maakt de integratie meer portabiliteit voor applicaties mogelijk.

Meer gebruik van Windows containers

Uiteindelijk levert dit minder kosten op en maakt de overstap naar een hybrid cloudomgeving met cloud-native workloads eenvoudiger. De ondersteuning van Windows-containers in Red Hat OpenShift is ook ingegeven doordat bedrijven steeds vaker Windows Server 2019 binnen hun IT-omgevingen uitrollen. Dit stimuleert het gebruik van Windows-containers die moeten worden beheerd.

Functionaliteit

Meer concreet orkestreert Red Hat OpenShift voor Windows onder meer .NET-applicaties, .NET Framework-applicaties en andere Windowsapplicaties. Bedrijven kunnen deze Windows-applicaties op Red Hat OpenShift draaien op onder andere bare-metal servers en diverse public cloudomgevingen als Microsoft Azure, AWS, Google Cloud, IBM Cloud en in de nabije toekomst VMware Sphere.

Om de Windows-applicaties te orkesteren, gebruikt Red Hat OpenShift de Windows Machine Config Operator (WMCO). Dit is een gecertificeerde OpenShift operator op basis van het Kubernetes Operator Framework. Dit framework wordt zowel door Red Hat als Microsoft ondersteund. Red Hat OpenShift-eindgebruikers krijgen toegang tot de Windows Machine Config Operator via de Operator Hub om hun Windows-containers binnen de Red Hat OpenShift-console te beheren.

De ondersteuning van Windows-containers in Red Hat OpenShift komt begin volgend jaar beschikbaar.

Tip: Red Hat voelt zich onoverwinnelijk met OpenShift onder vleugel IBM