Frankrijk heeft een nieuwe manier gevonden om het illegaal downloaden van muziek en films tegen te gaan. Als straf hierop kan de gebruiker namelijk geheel afgesloten worden van het internet.

Hiervoor is er een overeenkomst gesloten tussen de overheid, mediabedrijven en de Internet Service Providers. (ISP’s) In deze overeenkomst staat dat de gebruiker eerst een waarschuwing zal krijgen van de ISP. Indien hier niks mee gedaan wordt en de gebruiker gewoon doorgaat met het illegaal downloaden, dan kan zijn internetaansluiting geheel afgesloten worden.

Een voorwaarde die de Franse overheid wel stelt is dat de mediabedrijven ervoor moeten zorgen dat hun muziek en films zo snel mogelijk legaal online beschikbaar gesteld worden. Zo moet de gebruiker wel de mogelijkheid hebben om in korte tijd een film of album, tegen betaling, te downloaden.

Speciaal om dit alles te controleren zou er een objectieve toezichthouder moeten komen. Deze bepaalt dan wanneer iemand een waarschuwing verdient of wanneer iemand afgesloten dient te worden. Hiervoor is het dan wel nodig om de rechter in te schakelen.