2min

Tags in dit artikel

, , ,

De controversiële antipiraterijwet van Frankrijk, waardoor de overheid uploaders van beschermd materiaal de toegang tot het internet mocht ontzeggen, is ongedaan gemaakt door de Franse Hoge Raad.

De wet genaamd Création et Internet is ongedaan gemaakt omdat de Hoge Raad van Frankrijk meent dat onschuldig tot het tegendeel is bewezen een centraal onderdeel van de Franse wetgeving is en dat dat onderdeel met deze wet niet nageleefd wordt.

Dankzij de wet zou er een nieuwe overheidsinstelling komen die internetgebruikers in de gaten moest gaan houden. Houders van auteursrechtelijk materiaal zouden met hun klachten bij deze instelling terechtkunnen, waarna actie ondernomen wordt. Indien een gebruiker werd gevonden die veel uploadde, kreeg deze via zijn internetserviceprovider van het overheidsorgaan een waarschuwing. Na twee waarschuwingen kon de internetverbinding worden afgesloten.

Om te zorgen dat er geen tweede internetabonnement werd afgesloten door de verspreiders van beschermd materiaal werd een zwarte lijst gemaakt van afgesloten gebruikers die in heel het land beschikbaar was.

De wet werd pas bij de tweede stemming aangenomen, omdat de linkse partijen tegen de wet waren en zo veel mogelijk probeerden ze tegen te houden. Desalniettemin lukte het de Sarkozy-regering om de antipiraterijregel er toch doorheen te krijgen.

"Bovendien, volgens sectie negen van de verklaring van 1789, is elk persoon onschuldig totdat het tegendeel is bewezen", aldus de Raad. "Dit basisprincipe is van toepassing op elke sanctie in de vorm van straf, zelfs al heeft de volksvertegenwoordiging de beslissing overgelaten aan een andere autoriteit", zo gaat de Raad verder.

De Franse wet was erg belangrijk voor platenmaatschappijen van over heel de wereld en is een van de strengste antipiraterijwetten ooit. De Franse Hoge Raad stelt overigens dat het afsluiten van de internetverbinding via de rechtbank moet verlopen, en dat deze actie niet ondernomen mag worden omdat er een vermoeden is dat iemand zich schuldig maakt aan piraterij.

Overigens zijn internetgroepen blij dat de wet is afgeschaft. La Quadrature du Net liet zijn reactie weten in de vorm van een afbeelding.

De afbeelding van La Quadrature du Net. Merk op dat HADOPI de naam van de instelling was die internetgebruikers in de gaten moest houden en ISP’s moest waarschuwen.