De gevreesde wet, waarmee consumenten die illegale content downloaden zwaar gestraft kunnen worden, komt er voorlopig niet. In het Franse parlement was een meerderheid tegen het wetsvoorstel waardoor het niet aangenomen is.

Indien de wet wel was aangenomen dan konden consumenten die illegale content downloaden hard aangepakt worden. Na twee waarschuwingen kon zelfs de internetaansluiting voor een periode van een jaar afgesloten worden.

Deze omstreden wet zorgde voor veel commotie bij de consumenten en verschillende consumentenorganisaties in Frankrijk. Ook in Nederland en op Techzine werd er meteen gereageerd door zowel voor- als tegenstanders. De sociaaldemocratische oppositie in Frankrijk is fel tegen het wetsvoorstel omdat het een aanval zou zijn op de publieke en individuele vrijheden .

Het Senaat had de wet vanochtend al goedgekeurd. Alleen de Nationale Assemblee moest de wet nog goedkeuren. De wet werd heel verrassend afgewezen met 21 stemmen tegen en 15 stemmen voor. De regering geeft zich voorlopig gewonnen maar wil proberen de wetsvoorstel eind april weer voor te leggen aan het parlement.