1 min

Hoewel Internet Explorer nog steeds de populairste webbrowser is bij de Belgische surfer, heeft Firefox haar marktaandeel op twee jaar tijd verdubbeld van 15 procent naar 30 procent. De cijfers werden bekend gemaakt door de Belgische Vereniging voor Domein Naam Registratie (DNS).

"Internet Explorer heeft de laatste jaren erg veel veiligheidsproblemen gekend, waardoor de gebruikers op zoek gegaan zijn naar veiliger alternatieven", aldus Jan Jansen van DNS. "Firefox heeft daarvan geprofiteerd en is een flink stuk van de markt aan het innemen, ook bij ons."

DNS wist deze statistieken op te stellen door sinds 2005 bij te houden welke browser en welk besturingssysteem hun bezoekers gebruiken. DNS zag in haar cijfers dat het Mac-besturingssysteem een steeds groter aandeel inneemt op de markt, met een stijging van 4,21 procent naar 8,26 procent op twee jaar. Ook dat is een bijna-verdubbeling. Linux- en UNIX-varianten hinken achterop met een aandeel van slechts 0,1 procent.

Toch geeft DNS toe dat deze cijfers genuanceerd moeten worden. "Het publiek dat onze website bezoekt is allicht iets meer technology-minded" dan gemiddeld, zegt Jansen. "Maar de balans tussen echte eindgebruikers en bedrijven is in evenwicht. En zelfs als je een kleine foutenmarge in rekening neemt, blijft de trend heel duidelijk."