2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft vandaag een nieuwe versie van haar fotobewerking en -management programma, Aperture, geïntroduceerd. Een nieuwe user interface en een scala aan nieuwe handige tools maken onder andere deel uit van Aperture 2.

Het kenmerkende aan de nieuwe versie is een compleet nieuwe user interface met bijbehorende tools, die volgens Apple het bewerken en beheren van foto’s nog eenvoudiger maakt. Waar iPhoto zich richt op de consument is Aperture echt een applicatie voor de professional.

Aperture 2 biedt niet minder dan 100 nieuwe features zoals een nieuwe interface en nieuwe tools voor het tot in detail bewerken van foto’s. Daarnaast biedt het programma een sterk verbeterde ondersteuning voor het RAW-formaat, waarin fotocamera’s hun afbeeldingen opslaan, welke deel uitmaakt van Apple’s laatste versie van Mac OS X, Mac OS X 10.5.
Ook de onderliggende engine is sterk verbeterd waardoor het importeren, bewerken en beheren van foto’s nog sneller gaat. Het is hiermee dan ook mogelijk om een fotobibliotheek van 500.000 foto’s te hebben zonder dat er extreme vertraging optreedt.

Verder biedt het programma ook volledige compatibiliteit en uitwisselingsmogelijkheden met bestaande Apple-producten zoals .Mac, iLife en iWork. Ook kunnen portfolio’s met Aperture 2 probleemloos gesynchroniseerd worden met .Mac Web Gallery, iPhone, iPod Touch en natuurlijk de Apple TV.

De prijs van dit alles is 199 dollar. Wat de Nederlandse prijs is, is op moment van schrijven nog niet bekend, maar deze zal ongeveer gelijk zijn. Voor bestaande Aperture gebruikers kan geüpgraded worden voor 99 dollar per licentie.
Ook is er de mogelijkheid om het programma 30 dagen zonder enige restrictie te proberen.
Aperture 2 is per direct verkrijgbaar in de online Apple Store en bij alle Apple Premium Resellers.
De Nederlandse Apple Store is op dit moment nog niet geüpdatet, dit duurt vaak enige tijd.