1 min

Tags in dit artikel

De zelfmoordblog genaamd ’90 days Jane’, waaraan afgelopen dagen veel aandacht in de media gegeven werd, blijkt nep te zijn. Het gaat om een kunstproject, de inspiratie komt van een soortgelijke gebeurtenis in 1974.

Op de weblog documenteerde de anonieme schrijfster hoe ze aan haar einde wilde komen en wat ze de dagen ervoor allemaal deed. Ze liet bijvoorbeeld een foto zien van een jurk die speciaal voor de dag van haar einde gekocht zou zijn. De weblog, die nu een kunstproject blijkt te zijn, is gebaseerd op een gebeurtenis uit 1974, toen Christine Chubbuck zelfmoord pleegde. Deze nieuwslezeres haar noodkreten werden door niemand opgepikt.

De schrijfster is wel erg geschrokken van de reacties die nu binnengekomen zijn en stopt daarom binnen enkele dagen met de weblog: "Ik voel me sterk verantwoordelijk voor mijn kunst, maar nog meer voor de lezers van mijn blog. Mijn betrokkenheid bij dit project heeft er voor gezorgd dat veel mensen hebben gedacht dat kunst werkelijkheid was. Dat had ik niet verwacht en kan ik moreel niet verdedigen."

Ondanks dat er vanaf het begin af aan getwijfeld werd aan de echtheid van deze weblog heeft ze wel diverse aanbiedingen gehad. Ze heeft er echter geen geaccepteerd, het gaat tenslotte niet om het geld vind ze: "Ik heb verschillende aanbiedingen voor boeken, films en tv-programma’s afgewezen en nergens geld voor gekregen".