min

Tags in dit artikel

, , ,

Door internet zouden nieuws en informatie altijd snel en actueel zijn. Dat was de verwachting, bijna tien jaar geleden. Intussen blijkt het web vergeven te zijn van nauwelijks onderhouden webpagina’s met derhalve zeer achterhaalde informatie. Ook de zogenoemde weblogs, sites waarbij de bezitter regelmatig persoonlijk getint nieuws en wetenswaardigheden online zet, ontkomen niet aan de internetdood. Na bestudering van 3634 van deze pagina’s blijkt dat tweederde van de weblogs de afgelopen twee maanden niet is geupdate. Een kwart biedt nog altijd dezelfde informatie als op de dag dat de site online ging.

"Sommigen webloggers zeggen: ‘ik heb het te druk en begin er later wel weer mee’. Maar dat gebeurt nooit", aldus Jeffrey Henning van Perseus Development, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de studie. "De meesten zijn er gewoon mee gestopt."

Een andere reden voor het niet langer onderhouden van een website zijn de kosten. Bij diensten als Geocities is het mogelijk om internetpagina’s gratis in de lucht te houden, maar bij de meeste normale providers kost een site gewoon geld of telefoontikken. Andere voorbeelden van dode sites zijn webpagina’s die gewijd zijn aan een politieke campagne, de eeuwisseling of een andere gebeurtenis. De Year 2000-site van Massachusetts roept burgers van de staat nog steeds op om voedsel op voorraad te houden en geld te pinnen voor het geval de elektronica uitvalt door de gevreesde millenniumbug.