2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het zogenaamde Newton-virus voor de Mac, wat deze week ook al op het forum aan bod kwam, blijkt nep te zijn. Volgens The Unofficial Apple Weblog gaat het hier niet om een virus, maar om een overduidelijke hoax.

Menig internetter zal er om gelachen hebben, maar voor de heren van The Unofficial Apple Weblog was het toch een reden om te melden dat het hier absoluut niet om een virus gaat. Volgens de website vanwege talloze sites die zonder enig onderzoek concludeerden dat het hier om een kwaadaardig virus zou gaan.

Het ‘Newton-virus’ zorgt er voor, als we het filmpje mogen geloven, dat de menubar en alle icoontjes naar beneden vallen alsof er zwaartekracht ontstaan zou zijn. Vervolgens kan door de in Apple-laptops ingebouwde Sudden Motion Sensor de ‘gevallen inhoud’ van plaats veranderd worden. De makers benadrukken echter wel dat hun creatie geen schade aan bestanden veroorzaakt en daar ook niet voor bedoeld is.

TUAW stelt dat volgens de definitie van een virus het ‘Newton-virus’ onmogelijk een virus kan zijn. De eerste definitie van een virus is volgens Wikipedia "Een programma dat zichzelf kan kopiëren en een computer kan infecteren zonder medeweten van de gebruiker".

Hoewel de gebruiker geen weet heeft van hetgeen exact gebeurt, infecteert het volgens de makers de computer niet en zorgt het evenmin voor enige schade aan bestanden op de computer. Ten tweede is het zo dat een virus valt in de groep malware. Als je hier naar kijkt, wordt al snel duidelijk dat het Newton-‘virus’ absoluut geen malware is. Malware is gemaakt om een computer te infiltreren en bovendien te beschadigen. Hiervan is geen sprake.

TUAW noemt het een ‘fascinerend klein experiment’. En dan met name de naadloze integratie met de Sudden Motion Sensor. Eerder al werden experimenten gedaan met deze geavanceerde sensor, maar nog nooit zo uitgebreid als bij het ‘Newton-virus’.