Linux gaat dit jaar niet doorbreken, zegt Alan Cox, de tweede man na Linux-schepper Linus Torvalds. Deze uitspraak komt als reactie op een uitspraak van Novell, dat zegt dat deze doorbraak er dit jaar wel komt. Cox meldt dat de doorbraak een geleidelijk proces is.

"Ik ben ervan overtuigd dat 2009 weer het jaar zal zijn waarin Linux haar grote doorbraak op de desktop gaat meemaken. En 2010 weer", zegt Alan Cox op een vrij humoristische manier. Hij is er namelijk van overtuigd dat de Linux-inburgering een geleidelijk proces is.

Er zijn verschillende bedrijven die melden een grote groei van Linux te verwachten dit jaar. Volgens Novell wordt 2008 een zeer belangrijk jaar voor Linux. Volgens Intel zal het aantal, met Linux voorgeïnstalleerde systemen, verdubbelen en Siemens Business Systems deed in 2003 een uitspraak over Linux in 2008, er zou dan een marktaandeel van twintig procent zijn op desktop-gebied.

Cox: "We zien dat bedrijven voor bepaalde soorten desktops al vaker overstappen op Linux. Dat doen met name grotere ondernemingen. Het is voor hun namelijk makkelijker om te besluiten een bepaalde groep, van zeg 150 medewerkers, op Linux te laten werken. En als dan bijvoorbeeld de financiële afdeling software nodig heeft die niet beschikbaar is, blijven zij gewoon Windows gebruiken. Kleinere bedrijven hebben die flexibiliteit niet."

Linux doet het ook vrij goed bij bedrijven waar de computer ‘gebruiksvijandelijk’ moet zijn. Dit moet ervoor zorgen dat medewerkers gewoon aan het werk blijven en niet even een spelletje gaan spelen. Wanneer men niet weet hoe het spel geïnstalleerd moet worden, houdt het immers snel op.

"Linux is heel succesvol bij dat soort desktops, want je kunt het systeem heel veilig maken. De doorbraak van Linux is een geleidelijk proces. Ik geloof niet dat er een moment komt waarop iedereen Linux draait. Weliswaar doet Microsoft met Windows Vista heel hard zijn best om ons de desktop te geven, maar daar zijn ze nog niet in geslaagd," aldus Cox.