min

Tags in dit artikel

, , ,

Linux gaat waarschijnlijk de strijd om de markt voor Atom-laptops winnen van Microsoft. Reden hiervoor is het feit dat de specificaties van de Atom-laptops niet goed genoeg zijn om Windows Vista te kunnen draaien.

Intel heeft een speciale processor ontwikkeld die gebruikt wordt in afgeslankte laptops. Een voorbeeld is de Eee-pc. Deze maakt ook gebruik van een Atom-processor van Intel. Het is echter niet mogelijk om daar Windows Vista op te zetten aangezien dat te zwaar is voor de processor.

Microsoft kan nu kiezen om Windows XP langer te gaan ondersteunen zodat de afgeslankte laptops Windows XP kunnen draaien, dat is namelijk wel mogelijk op deze Atom-processor. Indien ze dit niet doen zal Microsoft de markt verliezen aan Linux. Ubuntu werkt namelijk perfect op een afgeslankte laptop en wordt ook steeds populairder.

Een andere optie kan natuurlijk zijn om Windows Vista zo te strippen dat deze wel te gebruiken is met een Atom-processor. Zelfs de kleinste versie van Windows Vista, die onder de naam Vista Starter vooral gebruikt wordt in ontwikkelingslanden, is te zwaar om te gebruiken.

Naar verwachting zullen er dit jaar vijf miljoen Eee-pc’s verkocht worden. Asustek denkt dat het merendeel verkocht zal worden met een besturingssysteem van Microsoft. Dan zal Microsoft natuurlijk wel eerst met een oplossing voor dit probleem komen. Indien ze dit niet doen, zal Linux de markt overnemen met Ubuntu.