1 min

Tags in dit artikel

,

’s Werelds grootste softwaremaker, Microsoft, heeft sinds deze week een gratis applicatie gelanceerd die het mogelijk maakt om het heelal te verkennen.

WorldWide Telescope omvat 12 terabyte aan informatie verzameld van bronnen zoals de Hubble Space Telescope, Chandra X-Ray Observatory Center en de Spitzer Space Telescope.

De ervaring die WorldWide Telescope biedt is gelijk aan bijvoorbeeld Google Earth. Er kan worden ingezoomed naar planeten duizenden lichtjaren in ons planetenstelsel.

Rivaal Google heeft ook een soortgelijk programma. Google Sky begon als een verlenging van ruimtegegevens en plaatjes naar Google Earth. Daarna lanceerde Google een versie die ook in een webbrowser werkt.

Een testversie van dit programma kan via de downloadsectie verkregen worden. Microsoft heeft besloten dit programma gratis aan te beiden als een eerbetoon aan Jim Gray. Een onderzoeker bij Microsoft die sinds een zeiltocht voor de kust van Californië vermist raakte.

Gray werkte samen met astronomen aan manieren om de gigantische hoeveelheid data te reorganiseren die uit satelieten gehaald werden.