2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft met haar gelijknamige zoekmachine en andere projecten enorm veel ervaring opgedaan met het verwerken, ordenen, analyseren en opslaan van gigantische datastromen en daarom wordt het bedrijf in toenemende mate benaderd door bedrijven en instellingen die ook te maken hebben met flink wat data.

Google is vanwege haar expertise recentelijk benaderd door het Large Synoptic Survey Telescope Project (LSST). Binnen dit project wordt een drie miljard pixel camera/telescoop ontwikkeld die bovenop de Cerro Pachon berg in Chili geplaatst gaat worden. Deze telescoop zal ’s nachts de hemel afspeuren en produceert daarmee 30 terabyte aan kleurenafbeeldingen per nacht.

De taak van Google is eigenlijk opgesplitst in twee delen. Voor het eerste deel gaat Google een zoekmachine ontwikkelen die de afbeeldingen realtime kan verwerken, ordenen en analyseren. Deze gegevens zullen aan de onderzoekers gepresenteerd worden als een soort van films, zodat de onderzoekers belangrijke gebeurtenissen als exploderende supernova’s of asteroïden die dicht langs de aarde scheren.

Het tweede deel is een publieke zoekmachine die parallel aan de eerste zoekmachine loopt en de gegevens op een inzichtelijke manier presenteert aan de internetter. "Het is de taak van Google om de informatie op deze wereld te verwerken en deze universeel beschikbaar en bruikbaar te maken. De gegevens van LSST zijn een belangrijk onderdeel van de informatie op deze wereld en door betrokken te zijn in dit project, hopen we deze gegevens ook toegankelijk en bruikbaar te maken", aldus William Coughran, Google’s vice-president van engineering. Overigens staat Coughran’s voorganger Wayne Rosing momenteel aan het hoofd van LSST. Behalve Google zijn verder nog achttien instellingen betrokken bij het project, waaronder een groot aantal universiteiten.