Sites die sociale netwerkdiensten aanbieden, zoals Hyves en MySpace, zijn op het moment behoorlijk populair. Echter ondervinden dit soort sites erg veel last van spammers. Het lijkt er dus op dat spammers het op dit soort sites gemunt hebben, want in het laatste half jaar nam het aantal spamberichten met een factor van vier toe.

Uit cijfers is ook gebleken dat er veel aanmeldingen zijn geweest in het laatste half jaar op deze sites. Er zijn natuurlijk gebruikers die netjes een account aanmaken en deze gebruiken op de manier waarvoor het bedoelt is, maar van deze aanmeldingen was 30 procent van het totaal in het afgelopen jaar toch gecreëerd met het doel om te spammen in het netwerk van deze sites.

Mensen die niet op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen in sociale netwerkdiensten hebben het gevoel dat de website vertrouwelijk is en dat ze geen last hebben van spam. Deze personen zijn nog niet op hun hoede voor de berichten die ze doorgestuurd krijgen van overige "leden" op het netwerk. Met e-mailberichten gaat het de laatste tijd beter, want veel mensen weten nu welk bericht ze kunnen vertrouwen en welke ze beter niet kunnen openen.