Beveiligingsexperts hebben geconcludeerd dat spammers steeds vaker gebruik maken van sociale media in plaats van e-mail om ongewenste berichten de wereld in te slingeren. De infame groep mensen kiest voor nieuwe wegen omdat e-mail filters tegenwoordig zo effectief werken, dat deze manier van verspreiding weinig zin meer lijkt te hebben.

Volgens de CEO van anti-spambedrijf Imperium zijn sociale media veel effectiever om spam te verspreiden, omdat het vrij eenvoudig zou zijn om de berichten persoonlijker te maken. Imperium heeft vastgesteld dat ongeveer 40 procent van alle accounts op sociale netwerken in het bezit is van spammers, in totaal is echter een relatief klein aandeel van het totaal aantal berichten te markeren als spam, het gaat namelijk om ‘slechts’ acht procent. Het aantal spamberichten is in een half jaar tijd echter wel verdubbeld, wat zorgen baart.

Facebook en Twitter zijn inmiddels al overgegaan op het aanklagen van advertentiebedrijven, waarbij de aanklacht spreekt over het versturen van scams op frauduleuze pagina’s, welke er toe kunnen leiden dat gebruikers hun account annuleren door slechte ervaring. Financieel kleinere sociale netwerken zoals bijvoorbeeld Pinterest zullen echter nog een zware kluif krijgen aan dit soort zaken.