2min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook heeft het aantal spammer-profielen met 37 procent weten te verminderen sinds juni 2012. Het aantal "ongewenste" profielen is teruggebracht van 1,5 naar 0,9 procent.

Het aantal malafide profielen op Facebook ligt naar schatting nog rond de 9,5 miljoen. Dit is een stuk minder dan de gemeten 15 miljoen van afgelopen juni. Deze aantallen staan in de kleine lettertjes van het kwartaalrapport van de vierde periode.

Het rapport omschrijft zogenaamde "ongewenste accounts" als "profielen waarvan we vaststellen dat deze gebruikt wordt voor doelen in conflict met de gebruiksvoorwaarden, zoals spammen." Spammers buiten de deur houden is cruciaal, gezien de snelheid waarmee informatie zich op Facebook verspreidt.

Als Facebook de spammer-profielen niet aanpakt, overspoelen ze de site met valse vriendverzoeken, spam foto’s vol taggs, nep-evenementen en alles wat aandacht oplevert. De spammers stelen inloggegevens door phishing, waarna het account gebruikt wordt om alle vrienden aan te vallen.

Gelukkig heeft Facebook een professioneel team dat de spammers in de gaten houdt. Deze anti-spammers infiltreren op fora waar ze zich voordoen als kwaadwillend, om zo de laatste technieken te achterhalen die hackers gebruiken om de beveiliging te omzeilen. Vervolgens kan het team die gaten weer vakkundig dichten.

Dit alles betekent niet dat de rest van de profielen op Facebook wel echt zijn. Naar schatting is nog 1,3 procent van de 1,055 miljard gebruikers verkeerd ingedeeld. Dit zijn bijvoorbeeld persoonlijke profielen die zijn aangemaakt door bedrijven, organisaties of huisdieren. De moraal is dan ook dat je hamster geen persoonlijk profiel nodig heeft, maar een mooie fanpagina verdient.