1 min

Tags in dit artikel

,

Intel’s PowerTOP heeft, naast een Linux versie, vanaf nu ook een versie voor OpenSolaris van Sun Microsystems. Met PowerTOP kan het energieverbruik van een systeem geoptimaliseerd worden.


Een jaar geleden kwam Intel met PowerTOP voor Linux. Met PowerTOP kan bekeken worden welke processen de hoofdoorzaak zijn van het wakker worden van de processor. Processoren kennen standaard een aantal energieniveau’s, wanneer een processor niks te doen heeft verkeerd die in het laagste energieniveau. Door processen die de processor vaak uit dit laagste energieniveau halen te optimaliseren of te stoppen kan de processor langer in deze staat verkeren met een lager energievebruik als gevolg.

Solaris PowerTOP 1.0 kent dezelfde functies als versie 1.9 van PowerTOP voor Linux. De OpenSolaris-versie mist alleen de functie om tips voor stroombesparing door te geven. Om de benodigde gegevens te verkrijgen maakt de OpenSolaris-versie gebruik van een aantal DTrace functies die sinds de Nevada 82 build van OpenSolaris beschikbaar zijn. Om gebruik te kunnen maken van PowerTOP voor OpenSolaris moet je dus minimaal over die versie beschikken. PowerTOP is beschikbaar voor zowel de x86- als SPARC-versies van OpenSolaris, meer informatie is te lezen op de projectpagina.