3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sun Microsystems heeft zich aan haar belofte gehouden om de nieuwe versie van haar besturingssysteem Solaris gratis aan te bieden. Solaris 10 is na inschrijving op de Sun site, als download verkrijgbaar.

Gebruikers mogen Solaris 10 zowel commerciëel als privé gebruiken. Sun zal gaandeweg diverse patches en updates uit brengen. Om deze patches te krijgen zal de gebruiker wel een onderhoudscontract moeten afsluiten met Sun.
Sun biedt 3 verschillende onderhoudscontracten aan voor servers met maximaal 4 processors. Het basispakket kost 120 dollar per computer per jaar. Het standaardpakket kost 240 dollar per computer en het premium pakket 360 dollar per pc.
Een automatische updatefunctie zal halverwege 2005 verschijnen.

Sun wil met Solaris 10 de strijd aangaan met Linux en Windows en haar leidende positie in de Unix markt versterken. Andere spelers in de Unix markt zijn onder ander IBM’s AIX en Hewlett-Packard’s HP-UX. De laatste tijd stappen echter veel gebruikers over van Unix op Linux. Sun zal daarom Solaris ook als open-source releasen.

Daarmee wil het bedrijf nieuwe klanten, ontwikkelaars en zakenpartners trekken. De volledige code wordt in het tweede kwartaal van 2005 als open-source uitgebracht.
Een ander punt waarmee Sun nieuwe klanten probeert te trekken zijn de grote technische verbeteringen van het pakket.
Enkele van deze verbeteringen zijn hieronder te vinden:

– Solaris 10 ondersteunt nu 64-bit x86 processors, zoals de Xeon van Intel en de Opteron van AMD. Linux versies van Red Hat en Novell ondersteunen deze processoren ook, maar ondersteuning door Windows is uitgesteld tot halverwege 2005.
De Unix versies van IBM en HP ondersteunen helemaal geen x86 processors.

– Solaris Containers, voorheen zones genoemd, en N1 Grid Containers geven de gebruiker de mogelijkheid om één installatie van het pakket zo op te delen dat het lijkt of elke gebruiker een eigen versie hebben. Daarnaast zorgt deze optie ervoor dat het systeem effeciënter om kan gaan met meerdere taken.

– Dynamic Trac (DTrace), maakt het mogelijk om op afstand in te loggen op een systeem en verschillende problemen te lokaliseren en op te lossen. Voorlopig is dit het enige onderdeel dat als open-source is uitgebracht.

– Het Zettabyte File System (ZFS) zorgt ervoor dat bestanden op een meer betrouwbare manier worden opgeslagen op een harde schijf. Daarnaast zorgt het ZFS systeem voor een grotere uniformiteit waardoor dezelfde harde schijf bruikbaar op een systeem met een x86 processor en een system met een UltraSparc processor van Sun.
ZFS zal beschikbaar worden gemaakt in een latere update

– Het onderdeel Janus, maakt het mogelijk om Red Hat Linux programma’s zonder wijzigingen op een Solaris server te draaien. Ook Janus wordt in een later update verwacht en zal dan tevens geschikt gemaakt worden voor meerdere versies van Linux

– Andere verbeteringen zijn de FireEngine, waarmee de performance van het systeem wordt verhoogd en een zelf-reparerende functie, waarmee sommige soft- en hardwareproblemen mee kunnen worden opgelost.

Inschrijven voor de gratis versie kan hier