De jaarlijkse Community Choice Awards van SourceForge.net zijn begonnen. Het is mogelijk om te stemmen op de beste en slechtste opensourceprojecten.

Sourceforge.net, een website die gratis hosting aanbiedt voor opensourceprojecten, accepteert sinds zaterdag stemmen voor de jaarlijks gehouden Community Choice Awards. Hoewel deze awards erg standaard lijken, zijn ze meer dan een standaardfelicitatiefeest.

Onder de standaardcategorieën als ‘Beste enterpriseproject’ en ‘Waarschijnlijkst om voor een miljard te worden overgenomen’ zijn er ook interessante categorieën die bedoeld zijn om enkele van de uitdagingen en kwesties binnen opensourceprojecten aandacht te geven.

Zo is er bijvoorbeeld de categorie ‘Meest waarschijnlijk om te worden aangeklaagd vanwege patentscheiding’. Deze categorie vraagt aandacht voor het langlopende probleem van zogenaamde submarine-patenten, waar ontwikkelaars verward raken van patenten die jaren eerder door speculanten zijn aangevraagd.

Een andere categorie genaamd ‘Waarschijnlijkst om ervoor te zorgen dat gebruikers worden aangeklaagd’ wijst erop dat zelfs gebruikers niet veilig zijn tegen kwesties van intellectuele eigendommen.

Patenten- en licentiehervormingen zijn nog altijd twee van de grootste problemen waar opensourceontwikkelaars, die normaliter geen patenten voor hun software aanvragen en geen team van advocaten achter hun hebben staan, mee te maken krijgen.

Echter gaan de Community Choice Awards niet alleen over de negatieve elementen van opensourcesoftware. Het is ook een mooie gelegenheid om ontwikkelaars in het zonnetje te zetten en om projecten aan te wijzen die dagelijks werk eenvoudig voor elkaar krijgen.

De winnaars van vorig jaar bestonden uit: 7-Zip, een compressieprogramma, Audacity, waarmee geluid kan worden opgenomen, eMule, een p2p-programma en Firebird, een databasemanagementsysteem. Stemmen kan op deze pagina en vereist een SourceForge-lidmaatschap. De winnaars zullen bekend worden gemaakt op OSCON dat in juli dit jaar gehouden wordt.