2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Linux Format heeft ook dit jaar weer haar verkiezingen gehouden over de beste opensourcesoftware van het jaar. De nominatierondes zijn gesloten en de stemmen zijn geteld, de winnaars zijn bekend gemaakt.

Linux Format zegt zelf het volgende over de verkiezingen: "Het kost meer dan alleen een idee en een Sourceforge-pagina om je project succesvol te krijgen. Men moet er tevens een hoop tijd en toewijding instoppen wil er resultaat uitkomen. Een van de redenen waarom wij de opensourcesoftware-van-het-jaar-verkiezing houden."

De verkiezingen zijn gehouden over diverse categorieën, zoals de beste distributie, de beste desktop-tool, de beste hardware-fabrikant en de beste geek-gadget. De winnaars hiervan zijn respectievelijk Ubuntu, Firefox, Intel en de Asus EEE PC. Alle winnaars zijn in het artikel te vinden. Hieronder enkele hoogtepunten:

Beste desktop-applicatie

Op de eerste plaats in deze categorie staat Firefox. De populaire internetbrowser won het van Amarok, een muziekplayer op KDE. Amarok staat echter wel tweede in deze categorie.

Beste distributie

De beste Linux-distributie dit jaar was volgens de lezer van Linux Format, Ubuntu. Volgens de lezers is de distributie gebruiksvriendelijk, snel en goed. De tweede plaats ging in deze categorie naar OpenSUSE.

Beste ontwikkelingstool

De beste ontwikkelingstool is dit jaar Java. Vorig jaar was namelijk het jaar dat deze omgeving volledig in open-source uitkwam. De tweede plaats gaat naar EClipse, een IDE-ontwikkelomgeving voor diverse talen.

Gratis project van het jaar

De award voor beste gratis project van het jaar gaat naar KDE toe. Deze GUI werd echter op de hielen gezeten door Compiz.

Beste Linux-game

De award voor beste Linux-game ging naar Frozen Bubble, een voor ieder bekend spel. De tweede plaats in deze categorie ging naar Tux Racer, waarbij men een pinguïn is die op de buik naar de finish racet.