WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow Leopard

Apple heeft maandagavond tijdens de WWDC Keynote de definitieve functies van de nieuwe Mac OS X-versie, Snow Leopard, onthuld. Snow Leopard bouwt voort op Leopard door middel van verbeteringen, nieuwe technologieën en ingebouwde Exchange-ondersteuning. Snow Leopard zal in september onder meer als update voor Leopard-gebruikers verkrijgbaar zijn. De upgrade zal 29 dollar gaan kosten.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow Leopard

[b]Negentig procent verbeterd[/b]

In Mac OS X Snow Leopard heeft Apple negentig procent, van de meer dan duizend projecten waar Mac OS X uit bestaat, verbeterd. Zo is bijvoorbeeld de Finder herschreven zodat deze beter werkt onder dagelijkse werkzaamheden. Ook zijn de standaardapplicaties, onder meer door het gebruik van 64-bit, sneller geworden. Zo is Mail tot 85 procent sneller bij het inladen van berichten en tot negentig procent bij zoekopdrachten. Ook Time Machine zou tot 50 procent sneller zijn, zo claimt Apple.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow Leopard WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow Leopard

Ook Exposé, de functie om in de opeenhoping van alle vensters die men tegenwoordig heeft het overzicht te behouden, heeft een make-over gekregen. Wat meteen opvalt, is dat Exposé geen losse applicatie meer is, maar nu deel uitmaakt van de Dock. Stacks, de functie die Apple in Leopard introduceerde voor snelle toegang tot bestanden en mappen vanaf de Dock, is ook verbeterd met de mogelijkheid om te scrollen en te navigeren binnen Stacks.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow Leopard


QuickTime Player kreeg in Snow Leopard een significante upgrade. De mediaspeler is omgedoopt tot QuickTime X (10) en compleet met een nieuw logo heeft het nu een volledig nieuwe interface die overzichtelijker is door het weglaten van overbodige bedieningselementen. Daarnaast heeft Apple ook aandacht besteed aan basisfunctionaliteiten van het besturingssysteem zoals opstarten en afsluiten en sluimeren en ontwaken. Het verbinden met draadloze WiFi-netwerken zou eveneens sneller zijn geworden.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardInteressant is verder ook dat Snow Leopard sneller geïnstalleerd kan worden, volgens Apple gaat het om een snelheidswinst van 45 procent. De voetafdruk van het besturingssysteem die aangeeft hoeveel hardeschijfruimte het kale besturingssysteem nodig heeft, is met 6 GB afgenomen. Zes GB meer ruimte voor andere zaken dus.

[b]Krachtige nieuwe technologieën[/b]

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardQua nieuwe technologieën bevat Snow Leopard naast 64-bit in alle basisapplicaties ook QuickTime X dat een nieuwe basis moet leggen voor de ondersteuning van moderne audio- en videoformaten. Ook HTTP-streaming en volledige hardware-acceleratie zijn speerpunten van QuickTime X. Afspelen van zowel audio en video zou daardoor vloeiender moeten gaan.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardNieuw is ook Grand Central om efficiënter gebruik te kunnen maken van de meerdere cores die elke moderne processor tegenwoordig heeft. De technologie is met name interessant voor ontwikkelaars omdat zij hiermee applicaties eenvoudiger over meerdere cores kunnen verdelen. Voor de eindgebruiker biedt het echter ook voordelen: prestatiewinst.

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardDan is er ook nog OpenCL, een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om de rekenkracht van grafische kaarten (GPU’s) te gebruiken alsof het een gewone processor zou zijn. GPU’s hebben veel meer rekenkracht dan gewone processors omdat grafische dingen ook veel meer rekenkracht vereisen. Met OpenCL kan de ontwikkelaar zijn voordeel doen met de rekenkracht van een GPU.

[b]Ingebouwde Exchange-ondersteuning[/b]

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardOm Mac OS X, en daarmee de Mac, interessanter te maken voor bedrijven heeft Apple in Snow Leopard ondersteuning toegevoegd voor Microsoft Exchange. MS Exchange voorziet in e-mailverkeer, contacten en agenda’s, wat zich allemaal op een centrale server bevindt en gesynchroniseerd kan worden met computers, laptops en telefoons.

De Exchange-ondersteuning is ingebouwd in Mail, iCal (kalender) en Adresboek. Exchange-ondersteuning is overigens niet nieuw, Apple introduceerde het vorig jaar al in het iPhone OS 2.0. Apple claimt de Exchange-ondersteuning zo eenvoudig mogelijk gemaakt te hebben zodat het instellen voor een gebruiker niet meer moeite vergt dan het invoeren van een aantal gegevens.

Om van de Exchange-ondersteuning gebruik te kunnen maken is overigens wel Microsoft Exchange Server 2007 benodigd, met oudere versies zal het niet werken.

[b]Verkrijgbaar vanaf september 2009[/b]

WWDC09: Apple onthult Mac OS X Snow LeopardMac OS X 10.6 ‘Snow Leopard’, zoals het besturingssysteem voluit heet, zal vanaf september 2009 verkrijgbaar zijn. Allereerst als upgrade voor Leopard-gebruikers waarvoor 29 dollar betaald dient te worden en ook als losse versie en upgrade voor Tiger-gebruikers waarvoor wel gewoon 129 euro betaald moet worden.

Snow Leopard is alleen geschikt voor Intel Macs. Apple heeft de ondersteuning voor PowerPC, nadat het eerder al volledig overging op Intel-processors, gestopt. Meer informatie over Snow Leopard is te vinden op de website van Apple.

Bron:Techzine Redactie