1 min

Tags in dit artikel

,

De Amsterdam Internet Exhange (Amsix), het grootste internetknooppunt ter wereld, gaat in oktober een vestiging op de Nederlandse Antillen openen.

"De Nederlandse Antillen hebben ons gevraagd te helpen met het opzetten van een internet exchange omdat ze ook daar zien dat het een meerwaarde biedt; hoogwaardigere infrastructuur en betere banen. We hebben besloten daaraan mee te werken en onze schouders eronder te zetten. We gaan in Curacao een Internet Exchange opzetten" aldus Job Witteman , CEO van Amsix.

Dat Amsterdam de eerste plek was waar de eerste transatlantische glasvezelkabel uit de grond kwam is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de Amsix. Op piektijden wordt er per seconde 400 gigabit aan gegevens uitgewisseld.

"Het is een groot knooppunt en het voordeel daarvan is dat je met een verbinding naar zo’n groot knooppunt met alle andere aangesloten partijen informatie kan uitwisselen. Hoe groter een internet exchange is hoe aantrekkelijker," aldus Witteman.

Door het succes van de Amsix zijn veel ICT-bedrijven naar Amsterdam verhuisd en is dat goed geweest voor het ICT-klimaat aldaar. Dirk van der Woude, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, heeft uitgerekend dat de Amsix indirect 50.000 mensen werk geeft.

"Als de ontwikkeling zich doorzet – bijvoorbeeld op het gebied van HD – dan hebben we over een poosje weer veel meer bandbreedte nodig. Daar hebben we momenteel maar één technologie voor en dat is glasvezel," aldus van der Woude.