De politie en het Openbaar Ministerie waarschuwen computergebruikers en met name kinderen en ouders, dat er Trojaanse paarden in omloop zijn die webcams over kunnen nemen. De Trojaanse paarden zouden vooral door pedofielen gebruikt worden die de kinderen vervolgens proberen te chanteren met de gestolen beelden.

Volgens de politie worden de Trojaanse Paarden meestal meegestuurd met een spelletje of screensaver. Als de ontvanger het bestand opent installeert het trojaanse paard zich op de computer en krijgt de aanvaller toegang tot de computer en de beelden van de webcam.

Nadat de aanvaller beelden heeft opgenomen die kinderen in de verlegenheid kunnen brengen, vragen de pedofielen om meer beeldmateriaal of om een betaling om verspreiding van bestaande beelden te voorkomen. In een aantal gevallen zijn er kinderen onder druk gezet om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam.

Over de Nederlandse incidenten zelf is tot nu toe weinig bekend. Maar dat politie en het Openbaar Ministerie waarschuwen voor het gebruik van deze geavanceerde technologieën, begrijpt beveiligingsdeskundige Marnix van Meer van Sophos Benelux wel. "Webcam-gebruikers lopen ongezien in een hinderlaag als de webcam door een Trojaans paard wordt overgenomen."

Ouders die meer informatie willen om hun kind te helpen bij het gebruik van een webcam kunnen terecht op de website vanMijn Kind Online.