1 min

Tags in dit artikel

, ,

De politie heeft een waarschuwing uitgezonden voor kinderen en hun ouders om op te passen met het gebruik van webcams. De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat kinderen over de webcam "ondeugende spelletjes" spelen zonder over de gevolgen na te denken. Hierdoor kunnen later foto’s en filmpjes over internet gaan die de kinderen liever niet aan iedereen willen laten zien.

In Nederland is de regiopolitie van Twente de voorloper in bestrijding van kinderporno. Woordvoerdster M. van Loon van de Twentse politie zegt dat kinderen steeds vaker webcams gebruiken. De gevolgen hebben ze vaak niet voorzien en zijn zeker niet gewild.

Van Loon vertelde verder: "Het begint vaak vrij onschuldig. Kinderen maken filmpjes van zichzelf en dagen elkaar soms uit. Dat kan vervelende consequenties hebben, want dergelijk materiaal kan een heel eigen leven gaan leiden." Het is niet bekend hoe vaak dit soort incidenten gebeuren, maar het lijken op zichzelf staande incidenten te zijn.

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen probeert de politie ouders en kinderen goede voorlichting te geven over goed gebruik van deze middelen. Een aantal internetproviders, waaronder Planet Media Groep, zijn nauw betrokken bij de voorlichting.

Doordat het gebruik van webcams steeds makkelijker en goedkoper wordt gebruiken steeds meer kinderen het. Webcams worden ook gebruikt in chatboxen speciaal voor kinderen. Maar hier komen ook volwassenen die zich voordoen als kinderen en zo kinderen proberen te verleiden tot allerlei obsceniteiten.