3min

De Nederlandse politie zou tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant hebben bevestigd dat er regelmatig op de computers van verdachten wordt ingebroken via een trojaans paard.

De methode van de politie is erg simpel. Na het schrijven van een virus wordt het in een e-mailbericht naar de verdachte verstuurd. Zodra de verdachte deze e-mail opent, installeert het virus zich op zijn computer waarna de politie toegang heeft tot de vakantiefoto’s, filmpjes en chatgesprekken.

"Het is is zelfs mogelijk om de webcam van de verdachte aan te zetten om zo precies te volgen wat er in zijn woonkamer gebeurt. Of de politie kan zijn microfoon gebruiken om mee te luisteren naar gesprekken die thuis worden gevoerd. De mogelijkheden zijn legio en ze worden inmiddels ook echt door de politie gebruikt," aldus de krant.

Volgens PZC is het logisch dat de politie criminelen hackt. Tenslotte gaan de criminelen ook met hun tijd mee. Zo is de mobiele telefoon vervangen door Skype en kan dat via deze methode erg makkelijk worden afgeluisterd. Het aftappen van Skype-verbinding is namelijk onmogelijk. "Misschien dat het de CIA wel is gelukt, maar ons in ieder geval niet", zegt een interne bron van de politie.

Hoewel de Nederlandse politie de kennis heeft om computers te hacken, is het nog lang niet zo eenvoudig. Daarom wordt de politie geholpen door het bedrijf Fox IT, dat nauw samenwerkt met zowel politie als justitie. "Hacken draait deels om geluk," vertelt Ronald Prins van Fox IT. "Iemand moet maar net een achterdeurtje van zijn computer op een kier hebben staan, hij moet vergeten zijn een aantal beveiligingsupdates te installeren."

Mocht bovenstaande methode niet lukken, dan zijn er nog wel enkele andere trucjes om binnen te komen op de pc van een verdachte. Zo kan er een e-mailbericht verzonden worden met daarin aantrekkelijke informatie. Of de politie laat zogenaamd een USB-stick slingeren met gevoelige informatie waarop zich dan een virus bevindt.

Het hacken mag dan erg handig zijn, de politie breekt er wel de wet mee. Dat zeggen rechtsgeleerden. De politie heeft dan wel meerdere opsporingsbevoegdheden gekregen dankzij de wet Computercriminaliteit II, toch is die wet voor meerdere uitleg vatbaar. Zij zeggen dat in de wet weliswaar staat beschreven dat de politie mag kijken wat een verdachte op zijn toetsenbord intypt, maar dat er niet in staat op welke manier dat moet gebeuren. "En als het niet expliciet in de wet staat, moet ervan uit worden gegaan dat hacken illegaal is," aldus Rik Kaspersen, hoogleraar Recht en IT.

Volgens anderen mag de politie wel degelijk verdachten hacken. "Het staat de politie vrij om alle gegevens te bekijken", vertelt Beuving, advocaat gespecialiseerd in internet en recht. Hij vindt echter wel dat het een zeer zwaar middel betreft.

Volgens alle partijen hoeft de onschuldige burger zich geen zorgen te maken. De rechter-commissaris moet altijd zijn toestemming geven en dat gebeurt pas als het een verdachte van een misdrijf is waartegen bewijs is gevonden, als op het gepleegde misdrijf minimaal vier jaar celstraf staat en als alle andere middelen, zoals telefoontaps, niet hebben gewerkt.