5min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Hoewel er op dit moment nog niet zoveel bekend is over de opvolger van Mac OS X Leopard, Snow Leopard, lekt er langzamerhand meer informatie uit over de nieuwste telg in de Mac OS X-familie.

We wisten al dat Snow Leopard zich niet gaat richten op baanbrekende nieuwe functionaliteiten, maar juist op verbeteringen in snelheid, stabiliteit en performance. Dit onder andere door verbeterde ondersteuning voor multicoreprocessors en 64-bit.

Ook een nieuw multimedia-platform onder de naam QuickTime X zal zijn opwachting maken in het nieuwe besturingssysteem, dat gezien de verbeteringen nog als een upgrade op het huidige Leopard beschouwd wordt. Het platform moet de mogelijkheden van bestaande audio- en videostandaarden nog verder verbeteren.

Verder werd al bekend dat Snow Leopard een nieuwe versie van Apple’s Safari-browser zal bevatten. De heren in Cupertino tillen ’t versienummer omhoog naar nummer vier en introduceren bijvoorbeeld een nieuwe JavaScript-engine, SquirrelFish genaamd, die de verwerking van JavaScript nog sneller moet maken.

Zo biedt de browser ook mogelijkheden om van specifieke websites zogenaamde webapplicaties te maken die onafhankelijk van de browser gestart kunnen worden. Uit de op de WWDC ’08 vrijgegeven testversie van het besturingssysteem blijkt de gebruiker hiervoor heel simpel een optie ‘Opslaan als webapplicatie’ aan het menu toegevoegd te krijgen.

Hoewel dit een aantal welkome toevoegingen mogen lijken, is al gebleken dat dit niet alles is dat Snow Leopard ons te bieden heeft. AppleInsider publiceerde gisteren een lijst met de vijf zaken die niet door Apple zelf naar buiten zijn gebracht, maar wel het vermelden waard zijn.

[b]Een nieuw framework voor multi-touch[/b]

Eerder werd al bekend dat men zich wil richten op het verbeteren van bestaande functies en daarmee een nieuwe basis willen leggen voor verdere ontwikkeling van het Mac OS X-besturingssysteem. Dit blijkt ook uit een nieuwe framework voor multi-touch, een voor Apple zeer belangrijke techniek.

Omdat naar verluidt Apple al zijn notebooks van multi-touch wil voorzien, legt Snow Leopard ook hiervoor een nieuwe basis. Het framework is met name interessant voor ontwikkelaars die ook in hun eigen applicaties van de multi-touch technologie gebruik willen maken.

[b]Applicaties worden fors kleiner[/b]

Tweede dat opvalt, is dat de applicaties in Snow Leopard fors kleiner zijn. Waar bijvoorbeeld Mail in Leopard 287 MB is, blijft daar in Snow Leopard slechts 90 MB van over. Een zeer grote verbetering op het gebied van benodigde harde schijfruimte voor het besturingssysteem dus.

Volgens de collega’s van AppleInsider is dit ook noodzakelijk omdat Apple Mac OS X steeds meer op mobiele platformen, met een beperkte opslagcapaciteit, wil inzetten. Tegelijkertijd verkleint een kleinere applicatie ook de benodigde geheugenruimte hetgeen voor de algehele performance zeer goed is.

[b]Verbeterde tekstverwerkingsfuncties[/b]

Derde in het rijtje is verbeterde tekstverwerking door technieken die oorspronkelijk door Microsoft in het leven zijn geroepen en in bijvoorbeeld Word terug te vinden zijn.

Functies die Apple aan het besturingssysteem toe zal voegen zijn onder andere auto-correctie van woorden, slimme dash (-) invoegingen en tekstvervangingsfuncties (zoals TM typen om het trademark-symbool te krijgen).

[b]Auto Activation[/b]

Snow Leopard bouwt ook verder op de bestaande Data Detector-technologie die in Leopard werd geïntroduceerd en waarmee bijvoorbeeld van de tekst ‘dinsdag 24 juni’ een afspraak gemaakt kan worden.

In Snow Leopard zal de technologie blijven bestaan maar daarnaast ook ingezet worden om lettertypes te activeren die programma’s vereisen. Dit zal gebeuren middels de ingebouwde zoekmethode ‘Spotlight’.

[b]ZFS-ondersteuning[/b]

Last but zeker not least is iets dat eerder al verondersteld werd in Leopard te komen, maar slechts gedeeltelijke ondersteuning kreeg. De ondersteuning voor het ZFS-bestandssysteem van Sun bleef in Leopard beperkt tot alleen-lezen.

Snow Leopard biedt echter volledige ondersteuning voor het ZFS-bestandssysteem, dat oorspronkelijk door Sun gecreëerd werd voor zijn Solaris-besturingssysteem. Zowel de client- als de server-variant van Snow Leopard krijgen volledige ondersteuning (lezen en schrijven) voor het 128-bits bestandssysteem.

Het bestaande bestandssysteem van Mac OS X, HFS+, zal volgens AppleInsider niet vervangen worden en blijft voorlopig ook het standaard bestandssysteem.

Klinkt allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van ZFS, zou je misschien denken. Om kort te zijn zijn er een aantal voordelen ten opzichte van andere bestandssystemen, waarvan we enkele noemen.

Opslagpools
Ten eerste zijn er zogenaamde opslagpools, hetgeen kort gezegd inhoudt dat je geen partities meer nodig hebt om data gescheiden van elkaar op te slaan. Een pool bestaat uit virtuele apparaten (virtual devices – vdevs). Deze apparaten kunnen een vaste schijf zijn, een mirror (RAID 1) van één of meer apparaten of een RAID Z groep van twee of meer apparaten.

Automatische foutcorrectie
Ten tweede is er automatische foutcorrectie. Alle bewerkingen zijn copy-on-write transacties. Hierdoor hoeft het ZFS bestandssysteem nooit nagekeken worden op fouten. Elk blok wordt nagekeken om stille datacorruptie te vermijden, de data herstelt zichzelf indien er gebruik gemaakt wordt van een replica configuratie (RAID). Als een kopie beschadigd is zal ZFS dit detecteren en een andere kopie gebruiken om de fout te herstellen.

Snapshots en klonen
ZFS voorziet ongelimiteerd gebruik van snapshots en klonen. Een snapshot is een momentopname van een bestandssysteem dat enkel te lezen is. Een kloon is een snapshot die aangepast kan worden. Door het gebruik van klonen ontstaat er een plaatsbesparende manier om vele kopieën van veel gedeelde data op te slaan.

Snapshots helpen in het back-up- en herstelproces van ZFS. Elke snapshot kan een volledige back-up genereren. De mogelijkheid bestaat ook om een incrementele back-up te genereren door verschillende snapshots samen te gebruiken. Incrementele back-ups maken het gebruik van herstel op afstand zeer efficiënt.

Variabele blockgrootte
De huidige bestandssystemen hebben meestal een vaste blokgrootte, hierdoor gaat er veel schijfruimte verloren aan overhead. Het voordeel van vaste blokgrootte is dat het gemakkelijk te implementeren is.

ZFS echter gebruikt variabele blokgrootte tot 128 KB. Het voordeel hiervan is dat je grote blokken voor grote bestanden kunt gebruiken en deze blokken kunt opdelen in kleine blokken voor kleine bestanden.

[b]Tot slot[/b]

Hoewel nog niet exact bekend is wanneer we Snow Leopard kunnen verwachten, lijkt het erop dat het voorjaar van 2009 de meest logische optie is.

Er werd ook al wat gespeculeerd over een prijsdaling omdat Snow Leopard geen echte nieuwe baanbrekende functies toevoegt die het betalen van 129 euro waard zijn, maar hierover is nog niks concreets naar buiten gebracht.