2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Snow Leopard, de aankomende nieuwe versie van Mac OS X, bevat ook kleine functies waarvoor door gebruikers al enige tijd gepleit werd. Dit blijkt uit de meest recente testversie van het besturingssysteem die Apple aan een selecte groep ontwikkelaars beschikbaar gesteld heeft.

Zo bevat het nieuwe besturingssysteem na lang aandringen bij Apple nu ook een mogelijkheid om bestanden die in de prullenbak staan terug te zetten. In de voorloper van Mac OS X, Mac OS 9, was deze functie er wel, maar in Mac OS X was deze plotseling verdwenen. Middels een extra menu-optie ‘Put back’ in Snow Leopard kan het bestand uit de prullenbak weer teruggezet worden naar zijn originele positie op de harde schijf.

Tweede nieuwigheid waarover ook lang geklaagd is, is een verbetering van Stacks. Apple introduceerde Stacks in oktober 2007 in Mac OS X Leopard, de huidige versie van het Mac OS X-besturingssysteem. De introductie van Stacks leidde tot veel kritiek omdat inmiddels ingeburgerde mogelijkheden van folders in de Dock opeens verleden tijd bleken te zijn.

Stacks in Snow Leopard (Photoshop mock-up)

Volgens ontwikkelaars die de meest recente testversie in handen hebben, heeft Apple in Snow Leopard Stacks aangepast zodat het klikken op een map in Stacks ervoor zorgt dat er binnen een Stack ook genavigeerd kan worden. De inhoud van de bovenliggende map wordt vervolgens op het scherm geminimaliseerd door een klein icoon in de bovenhoek van de map die als eerste geopend is. Dit ziet er ongeveer zo uit als in bovenstaande afbeelding.

Naast dit visuele vernuft, bleek eerder al dat Apple Snow Leopard ook voorzien heeft van een volledige versie van QuickTime. Voorheen moest de gebruiker, om alle functies van QuickTime – zoals kopiëren, plakken en opslaan van webstreams – te kunnen gebruiken een licentie aanschaffen voor QuickTime Pro. Hier moest vervolgens twintig euro voor betaald worden.

Snow Leopard krijgt daarnaast ook nog uitgebreidere ondersteuning voor moderne audio- en videoformaten. Hiervoor introduceert Apple QuickTime X, een nieuw framework speciaal voor Mac OS X. Ook werd eerder al bekend dat ontwikkelaars met Snow Leopard ook gebruik kunnen maken van functies voor locatiebepaling en multi-touchgebaren.

Het is nog niet duidelijk wanneer Snow Leopard in de schappen zal liggen. De verwachting is dat Apple op of kort vóór de jaarlijkse Worldwide Developers Conference in juni een aankondiging zal doen voor de release van haar nieuwe besturingssysteem. Deze zou dan wel eens in oktober dit jaar, net als Leopard in 2007, beschikbaar kunnen komen.