Afgelopen vrijdag is de drie miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd. Vivian Lam, een ontwerpster uit Amsterdam, registreerde via SIDN-deelnemer 3minds webdesign+ uit Groningen haar domeinnaam vivianlam.nl.

Met drie miljoen geregistreerde domeinnamen staat ons land derde op de wereldrangrlijst. Alleen Duitsland (.de) en China (.cn), met beide 12 miljoen geregistreerde landen-domeinen en Groot Brittannië (met bijna zeven miljoen geregistreerde domeinen) gaan ons land voor. Ons lant kent één registratie op iedere vijf inwoners.

Deze getallen zijn niet zo vreemd. Nederland bevindt zich wereldwijd in de kopgroep als het gaat om internetgebruik en breedbandverbindingen. In 2007 had 82 procent van alle Nederlandse huishoudens toegang toe het internet. Dat betekend een derde plek op de mondiale lijst. Alleen Korea en Denemarken scoren hoger.

Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN: "Dat het .nl-domein zo sterk is heeft meerdere oorzaken. In de eerste plaats door het hoge internetgebruik en de hoge breedbandpenetratie. Daarnaast hebben we een sterk verkoopkanaal met ruim 2000 tussenpersonen. Hierdoor is het voor bedrijven en consumenten makkelijk een goede partij te vinden om een domeinnaam bij te registreren en diensten als website hosting en email af te nemen."

Meijer gaat verder: "En het registreren van een .nl-domeinnaam is eenvoudig, zowel vanuit het binnen- als het buitenland. Wij zien de groei nog steeds onverminderd doorzetten, de .nl-domeinnamen ‘zijn nog lang niet op’. Nederlanders zijn erg creatief met het verzinnen van domeinnamen, vandaar dat we gemiddeld de langste domeinnamen hebben!"