min

Tags in dit artikel

, ,

Het aantal .nl-domeinnamen is in 2011 gegroeid tot 4.799.750 stuks. Eind 2010 stond de teller 607.300 domeinnamen lager. Omgerekend is het aantal .nl-domeinnamen met 14,5 procent gegroeid.

Op het moment van schrijven staan er 4.841.700 .nl-domeinnamen geregistreerd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Als de huidige trend zich voortzet, zal de vijf miljoenste .nl-registratie zich ergens in april van dit jaar aanmelden. Een half jaar geleden stond de teller nog op 4,5 miljoen.

De domeinnaam .nl is wereldwijd gezien zeer populair. Alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen internationaal gezien meer domeinregistraties dan Nederland. Nederland neemt het stokje over van China. Door de aanscherping van administratieve regelgeving staat .cn niet langer op de derde plaats van de wereldwijde domeinregistraties.

Volgens Hostnet, de grootste registrar van .nl-domeinnamen, is deze stijging te danken aan het feit dat het internetgebruik in Nederland steeds verder toeneemt. Daarnaast profileren bedrijven en particulieren zich liever met een .nl-domeinnaam in plaats van bijvoorbeeld .eu, .com of .net.

Het .nl-domeinnaam bestond in 2011 25 jaar. In 1986 kreeg het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) als eerste in Nederland een .nl-domeinnaam. In de eerste jaren maakten niet veel mensen gebruik van de mogelijkheid om een .nl-domeinnaam te laten registreren, maar door de toename in het aantal internetgebruikers werd het noodzakelijk om domeinnamen gestructureerd te registreren. Daarom werd in 1996 SIDN opgericht. Nederland telt tussen de 1800 en 1900 registrars die zijn aangesloten bij het SIDN.