9min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Bijna traditiegetrouw is Microsoft de eerste met een persconferentie op de jaarlijkse E3. Morgen volgen concurrenten Sony en Nintendo. Wij hebben de persconferentie gevolgd en hieronder lees je de samenvatting. Tijdens de persconferentie werden heel wat trailers getoond, zodra die beschikbaar zijn, zullen we ze op Feebs zetten en hier linken. Hou het artikel dus in de gaten!

Nieuwe topgames

Don Mattrick trapt de persconferentie af. Hij laat weten dat de grootste titels van het afgelopen jaar allemaal op de Xbox 360 zijn verschenen. Hij noemt als voorbeeld games als GTA IV en Assassin’s Creed. Om dat de komende tijd te blijven benadrukken blijft Microsoft samen met partners topgames uitbrengen op de Xbox 360. Achtereenvolgens worden getoond Fallout 3, Resident Evil 5, Fable 2 en Gears of War 2.

Fallout 3

Zoals bekend speelt Fallout 3 in een post-apocalyptische setting. Tod Howard van Bethesda Software speelt het spel live. In de trailer is te zien dat het spel zowel in first-person als third-person te spelen is. Howard legt uit dat de speler zelf kan kiezen hoe hij het aanpakt. Je kunt kiezen voor de softe aanpak of erin vliegen met je wapens. Vechten kan realtime, maar je kunt ook de tijd stil zetten en gerichter schieten. Howard legt uit de de speelwereld enorm groot is en meer dan 100 uur aan gameplay biedt. Hoewel Fallout 3 op meerdere platformen uitkomt, zal Bethesda voor exclusieve downloadable content zorgen die exclusief voor Windows en Xbox Live zal uitkomen.

Resident Evil 5

Jun Takeuchi van Capcom betreedt het podium voor Resident Evil 5. Ook hier weer voor het eerst een speelbare demo. Resident Evil 5 zal zich afspelen in Africa. De hoofdpersoon Chris Redfield is lid van een organisatie genaamd ESAA en is naar Afrika gestuurd om een onderzoek te doen naar meldingen van biologische oorlogsvoering. Resident Evil 5 zal voor het eerst in de serie een online co-op-mode bieden, die wordt eveneens gedemonstreerd. Het is duidelijk dat de co-op-mode erg belangrijk is om bepaalde delen in het spel door te komen, zo moet je bijvoorbeeld deuren voor elkaar openmaken.

Ook zul je in het spel zwaardere vijanden tegenkomen, waarbij je goed zult moeten samenwerken om ze uit te schakelen. Resident Evil zal 13 maart 2009 uitkomen in Amerika en Europa, de Japanners mogen een dagje eerder naar de winkel.

Fable II

Peter Molyneux verschijnt op het podium voor een presentatie van Fable II. Hij laat direct weten dat het spel klaar is. Zoals de meesten wel zullen weten is Fable II een RPG en volgens Molyneux heeft zijn team al hun creativiteit in het spel gelegd. Vervolgens wordt er een trailer getoond van de game.

Je begint het spel als een klein jongetje of meisje en tijdens het spel zul je opgroeien tot je uiteindelijk een volwassene bent. De wereld waarn je speelt heet Albion en ook hier is er weer een co-op-mode. Tijdens het spelen zie je lichtballen rondzweven die je Xbox-Live-vrienden voorstellen die op dat moment ook de single-player aan het spelen zijn. Op elk gewenst moment kun je bij zo’n bal op een knop klikken en de co-op-mode start. Vervolgens ben je volledig vrij om te doen wat je wilt.

Molyneux laat verder zien dat je ook kunt trouwen en kinderen krijgen in het spel. Het is duidelijk dat het spel je volledig vrij laat in alles wat je doet en dat zal ook het verloop van het spel bepalen. Het spel verschijnt oktober 2008 in de winkels.

Gears of War 2

Nadat Molyneux het podium verlaat begint meteen een nieuwe trailer van Gears of War 2. Cliff Bleszinksi van Epic betreedt het podium voor een demonstratie van het spel, geheel in stijl met een rode Xbox 360-controller. De demonstratie laat zien hoe de co-op-mode van Gears of War 2 werkt.

De demo laat diverse nieuwe gameplay-aspecten zien, waaronder nieuwe vijanden, de mogelijkheid om een bijna verslagen tegenstander als levend schild te gebruiken en een vlammenwerper. Een stukje verder in de demo wordt duidelijk dat er ook situaties in het spel zullen zijn waarin je het zult moeten opnemen tegen enorme groepen locusts. Ook wordt het duidelijk dat je grote monsters als de Brumak zelf zult kunnen besturen.

Als laatste wordt er een nieuwe spelmodus toegevoegd. Horde is een nieuwe 5-speler co-op-mode waarbij je steeds grotere groepen vijanden zult moeten verslaan. Het spel komt uit op 7 november 2008.

De markt

Don Mattrick verschijnt weer op het podium en meldt dat de games-industrie de grootste tak van de totale entertainment-industrie is. De industrie groeit en meer en Xbox 360 is volgens Mattrick een van de grootste aanjagers van die groei. In Amerika zijn er momenteel 5 miljoen meer mensen met een Xbox 360 dan met een PS3. Ook qua aantallen verkochte games doet de 360 het een stuk beter, in de laatste 12 maanden werden er meer dan 2,7 miljard 360-games verkocht.

Xbox Live

Op het podium verschijnt John Schappert van Xbox Live. Volgens Schappert heeft Xbox Live de wereld veranderd op het gebied van games en sociale contacten. Microsoft blijft echter innoveren en daarom komt er een software-update aan voor Xbox Live.


De nieuwe Xbox 360 Interface (© Engadget)

De software-update brengt niet alleen nieuwe functies, maar ook een totale nieuwe interface. De interface ziet er nu meer uit als media-center (en coverflow van Apple). Ook kun je nu je eigen avatar maken, die wel wat wegheeft van de Mii van Nintendo. Je kunt het 3D-poppetje compleet naar eigen wensen aanpassen, zowel qua kleding als uiterlijk.


De nieuwe Xbox 360 3D-Avatars (© Engadget)

Community Channel

Het community channel laat zien welke vrienden er online zijn, door hun avatars te tonen. Met de nieuwe ‘Live Party’ is het mogelijk om een groep te vormen van meerdere vrienden. Met deze groep kun je vervolgens in een chatkanaal te praten. Het chatkanaal is een stuk uitgebreider, je kunt er bijvoorbeeld ook foto’s op je Xbox delen.

Primetime

Primetime is een nieuw kanaal dat spelletjes aanbiedt. Daarvoor is Microsoft een deal aangegaan met het ons allen bekende Endemol. Met je avatar kun je de bekende televisiespelletjes als 1 tegen 100 online spelen met en tegen andere Xbox-live-spelers. En het is niet alleen maar voor de fun, want je kunt ook echte prijzen winnen. Het kanaal zal constant vernieuwd worden met nieuwe spellen.


Xbox 360 Primetime (© Engadget)

Games

Zo makkelijk als je kunt schakelen tussen chatten, foto’s delen en primetime, zo kun je ook snel schakelen naar een multi-player spelletje als bijvoorbeeld Uno.

Ook komen er nieuwe Arcade-titels, waaronder Geometry Wars 2, daarvan wordt een kleine trailer getoond. Ook nieuw is Galaga Legions van Namco Bandai, een remake van de klassieker. Ook Portal Still Alive van Valve komt naar de Xbox 360.

Video Market Place

Naast eerder genoemde samenwerkingen met video-aanbieders, zal Xbox 360 ook een exclusieve samenwerking aangaan met Netflix, een online aanbieder van films en series. Grappig is dat je met je Live-party ook samen naar een film kunt kijken, zonder dat je bij elkaar in de kamer zit.


Xbox 360 Netflix (© Engadget)

Nieuwe familiegames

Shane Kim van Microsoft betreedt het podium om nog meer games aan te kondigen. PES 2009, Mirror’s Edge, Prince of Persia, Need for Speed Underground. De exclusieve downloadable content voor GTA IV wordt ook nog genoemd.

Banjo-Kazooie en Viva Pinata

Vervolgens wordt er een trailer getoond van een aantal games van Rare. Als eerste een trailer van een nieuwe game in de serie van Banjo-Kazooie getiteld Nuts & Bolts. Daarna wordt er een trailer getoond van een nieuw deel in de Viva Pinata serie. Die trailer laat zien dat je nieuwe Pinata’s kunt toevoegen door speciale verzamelbare kaartjes voor de Xbox Live Camera te houden, waarna de Pinata’s in het spel verschijnen.

Scene It!

Maar om nog meer spelers van verschillende leeftijden bij elkaar te brengen komt Microsoft met nog meer spellen. Als eerste een nieuwe versie van Scene It!, die ook gebruikmaakt van de nieuwe avatars. Box Office Smash is de subtitel van de nieuwe game. Deze game krijgt in tegenstelling tot het eerste deel ook downloadable content in de vorm van nieuwe vragen.

You’re in the Movies

De tweede familiegame is ‘You’re in the Movies’. Simpel gezegd komt het er op neer dat je als speler als amateur-acteur moet figureren in grappige filmscenes. Dit lijkt erg veel op de PS2-game met de eye-toy, maar is iets uitgebreider uitgewerkt. Tijdens de on-stage demo wordt een spelletje getoond waarbij je moet dansen en vliegen moet wegmeppen.

Uiteindelijk doe je een groot aantal minigames, waarna het spel er een grappige film van maakt. Het spel komt eind dit jaar uit en wordt uiteraard geleverd met de Xbox Live Vision camera.

Guitar Hero

Kai Huang van Red Octane verschijnt op het podium om iets te vertellen over Guitar Hero: World Tour. Deze game zal verkrijgbaar zijn met een nieuw draadloos drumstel en een nieuwe gitaar. Behalve de lading aan nieuwe nummers, kunnen spelers ook zelf nummers maken en delen met andere Xbox-live spelers. Als extraatje voor Xbox-gamers kunnen er bij de release van de game drie exclusieve songs van REM te downloaden zijn. Ook exclusief is dat Metallica haar nieuwste album gaat aanbieden via Xbox Live voor deze nieuwe game.

Lips

De volgende game is voor PS-eigenaren ook bekend, we zien een trailer van een game die veel wegheeft van Singstar. Het spel heet Lips en is eind dit jaar verkrijgbaar. Op het podium verschijnt Keiichi Yano voor een demo van Lips. Bijzonder is dat je mee kunt zingen met elk nummer dat je wilt. De microfoons zijn bewegingsgevoelig en zijn voorzien van een rij led’s die pulseren op de ritme van de muziek. Vervolgens verschijnt zangeres Duffy op het podium om het spel te demonstreren met een een live-optreden.

Rock Band 2

Alex Rigopulos van Harmonix verschijnt op het podium voor de exclusieve Xbox 360-itel RockBand 2. De nieuwe set-list wordt getoond, in totaal zijn er 84 nummers, met een nieuw nummer van Guns ‘N Roses, en voor het eerst in een videogame een aantal klassiekers van Bob Dylan en ACDC. Naast de 84 nummers zullen er op Xbox Live ook nog 20 extra bonusnummers gratis te downloaden zijn. Ook de oude nummers van de eerste RockBand kun je importeren in deel 2. Rigopulos belooft verder dat er elke week een nieuw nummer zal verschijnen en dat er uiteindelijk 500 nummers te downloaden zullen zijn.

Infinite Undiscovery, Star Ocean: The Last Hope & The Last Remnant

Als laatste verschijnt Yoichi Wada van Square Enix het podium. Hij kondigt drie nieuwe titels aan. Als eerste is er Infinite Undiscovery dat op 5 september beschikbaar komt in Europa. Het is een samenwerking tussen tri-Ace, Square Enix en Microsoft. Deze samenwerking is ook aangegaan voor de game Star Ocean: The Last Hope, dat in de lente van 2009 uit gaat komen. De laatste game, The Last Remnant komt eind dit jaar naar de Xbox. Van deze laatste game, een rpg, wordt een trailer getoond. Het spel zal 20 november in de winkels liggen. Alle drie de spellen komen exclusief naar de Xbox 360.

Vervolgens verschijnt Mattrick weer op het podium om te vertellen hoe goed de Xbox 360 is en dat de console de beste keuze is voor alle leeftijdsgroepen. Plotseling verschijnt Wada weer op het podium voor een grote aankondiging. Er wordt een trailer getoond en al snel wordt duidelijk dat Final Fantasy XIII ook naar de Xbox 360 gaat komen, ongetwijfeld een kleine tegenvaller voor Sony en Mattrick kan het dan ook niet nalaten om te melden dat steeds meer PlayStation-exclusives ook naar de Xbox 360 komen. Daarmee komt er ook een einde aan de presentatie.

Conclusie

Kijkend naar de presentatie kunnen we stellen dat Microsoft het vooral gaat gooien op software en minder op hardware. Grootste verandering is ongetwijfeld de nieuwe interface voor de Xbox 360. Ook mogen we een aantal fantastische titels verwachten, waaronder Fallout 3, Fable II en Gears of War 2. De familiegames als Lips, You’re in the movies en Scene It! zijn uiteraard goed afgekeken van Sony, maar met een aantal features die toch bijzonder zijn.

Het publiek reageerde tijdens de persconferentie nogal ingetogen, maar wellicht was er van Microsoft teveel verwacht op het gebied van hardware. We zullen zien of er op dat gebied nog acties door de softwaregigant worden ondernomen, bijvoorbeeld met behulp van prijsverlagingen, maar met de aankondigen van vandaag mogen bestaande Xbox 360-eigenaren zeker in hun handjes knijpen.

Mocht je de hele persconferentie nog eens op je gemak willen nakijken, dan kan dat onder andere op IGN.