5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft op de E3 in Santa Monica een flinke lijst aan games voor de Xbox 360 en PC gepresenteerd, naast nieuwe hardware voor de 360 en een deal met Disney om films via Xbox Live te gaan leveren. Veel van de getoonde producten zijn er op gericht nieuwe gamers naar het platform te lokken. Het bedrijf heeft dan ook geen plannen om de prijs van haar console te verlagen, zoals concurrent Sony eerder deed.

De games

Er is Microsoft alles aan gelegen dit najaar met een indrukwekkende serie games op de proppen te komen. Het komende halfjaar wordt door velen gezien als het moment voor consolebouwers om een stabiele gebruikersgroep te creëeren en Microsoft wil dit doen door met veel en goede games te komen. Bekende en verwachte verkooptoppers als Halo 3 en Assassin’s Creed kregen uitgebreid aandacht, maar niet alleen deze spellen zijn voor Microsoft belangrijk. Het bedrijf toonde ook drie exclusieve RPG’s te weten Lost Odyssy, Blue Dragon en Mass Effect. Van een andere populaire titel, GTA IV, werd alleen een eerder vrijgegeven trailer getoond.

Project Gotham Racing krijgt in september een vierde telg, dit keer zal het ook mogelijk zijn om met motoren te racen. Verder zullen er 120 wagens in het spel zitten, naast de mogelijkheid om foto’s en video’s met vrienden te delen. Andere titels die getoond werden waren Stranglehold, Guitar Hero III, Beautiful Katamari, NBA Live 08, Fatal Inertia, Medal of Honor Airbourne, Tiger Woods PGA Tour 08, Ace Combat 6, NHL 08, Spider-Man Friend or Foe, The Simpsons Game, Splinter Cell Conviction, Nascar 08, BioShock, Tony Hawk’s Proving Ground, Crash of the Titans, Harry Potter and the Order of the Phoenix, The Orange Box en Bee Movie.

De belangrijkste taak voor Microsoft is echter om de gamers die er nu over denken om een Wii of PS3 aan te schaffen over te halen een Xbox 360 te kopen. Deels zal dat moeten gebeuren met meer kindvriendelijke games en familiegames. Zo zal dit jaar nog de game Viva Pinata Party Animals verschijnen, waarin 50 minigames zitten. Een tweede spel is Scene It, gebaseerd op het gelijknamige bordspel. Bij dit spel worden er vier controllers meegeleverd in de stijl van de Buzz controllers voor de PS2. Een andere fungame waar aandacht aan besteed werd was het gitaarspel Rock band, de ontwikkelaars van het spel gaven op het podium samen met Microsoft topman Peter Moore een miniconcert weg.


De Buzz-style controller van het spel Scene It

Aan de andere kant probeert Microsoft ook de Japanners tegemoet te komen, die de Xbox 360 momenteel nogal links laten liggen. Behalve de game Naruto Rise of a Ninja, heeft Microsoft nu ook een groot aantal Japanse ontwikkelaars achter zich staan, waarvan er een aantal ook Xbox 360 exclusive games gaan ontwikkelen. Uitgever Namco gaat bijvoorbeeld Ace Combat 6 en Eternal Sonata exclusief naar Microsofts console brengen.

Microsoft is echter haar PC roots niet vergeten, want ook op het gebied van PC games had Microsoft goed nieuws. Grootste topper moet ongetwijfeld het spel Gears of War worden, dat eerder al een enorm succes op de Xbox 360 was. Verder kondigde Microsoft aan dat uitgevers als Sega, Eidos en THQ nu ook games gaan uitbrengen onder de games for Windows serie. Electronic Arts en Activision waren hierin reeds partner van Microsoft. Opmerkelijk is ook de keuze van Microsoft om Gears of War ook geschikt te maken voor Windows XP, terwijl Halo 2 recentelijk alleen voor Windows Vista uitkwam.

Andere PC games die werden getoond waren Crysis, Fight Simulation X: Acceleration, Thrillville Off the Rails, Bee Movie, Hellgate London, Age of Empires III: The Asian Dynasties, Stranglehold, BioShock, Universe at War, BlackSite: Area 51, World in Conflict, Age of Conan, Lost Planet: Extreme Condition, Kane & Lynch, Company of Heroes Opposing Fronts, Zoo Tycoon 2: Extinct Animals, Juiced 2: Hot Import Nights en Spider-Man Friend or Foe.

Xbox Live

Belangrijkste deal op het gebied van Xbox Live is de deal die Microsoft heeft gesloten met Disney. Onder de deal gaat Disney een groot aantal (animatie)films tegen betaling aanbieden op Xbox Live Marketplace. Voorlopig gaat het om 35 titels, waaronder Tarzan, De Klokkenluider van Notre Dame, Atlantis, Hercules, Armageddon, Sky High, Waterboy, Unbreakable, Coyote Ugly en Bad Company. Amerika zal per direct kunnen genieten van deze films, maar Microsoft liet weten dat alle films en shows die nu op de Amerikaanse Xbox Marketplace beschikbaar zijn voor het einde van het jaar ook op de Europese variant te verkrijgen zullen zijn.

Ook Xbox Live Arcade blijft een topper voor Microsoft, tot nog toe zijn er meer dan 45 miljoen games gedownload via de service. Tegen kerstmis moeten er meer dan 100 arcadegames op Xbox Live beschikbaar zijn, waaronder titels als Bomberman Live, Undertow, Hexic 2, Sonic the Hedgehog, War World, Sensible World of Soccer, Every Extend Extra Extreme, Geono, Wing Commander Arena, Feeding Frenzy 2, Track & Field, Spyglass Board Games, Golden Axe, Space Giraffe, Super Puzzle Fighter II, Word Puzzle, Marathon: Durandal, Poker Smash, Switchball, Tetris Splash, Puzzle Quest en Sudoku.

De Xbox Live dienst heeft momenteel zeven miljoen leden en dat aantal groeit met één member per acht seconden. De verwachting is dan ook dat er tegen het einde van het jaar meer dan tien miljoen Xbox Live gebruikers zijn.

Hardware

Behalve de eerder genoemde quizcontrollers van het spel Scene It, toonde Microsoft een speciale Xbox 360 versie met een Halo 3 thema. Eerder verschenen al Halo 3 controllers en een headset. De kleur van de nieuwe 20GB Halo 3 Xbox 360 is legergroen, dezelfde kleur als de uitrusting van de Master Chief. De console is verder voorzien van oranje accenten en een legergroene controller.


Xbox 360 Halo 3 Edition, roze en blauwe controller en mini-keyboard

Ook de keyboard add-on voor de Xbox 360 controller werd getoond, het apparaat moet vooral een aanvulling worden op de eerder geïmplementeer messengerfunctionaliteit van Xbox Live. De controllerlijn wordt verder uitgebreid met een lichtroze en donkerblauwe controller.

Voor wat betreft de prijzen heeft Microsoft geen plannen om de prijs van haar console te verlagen. De prijs is volgens Microsoft al een concurrerende prijs en het bedrijf heeft dan ook geen behoefte te reageren op prijsverlagingen van de concurrentie.

Conclusie

Ten opzichte van de PlayStation 3 en Wii is de Xbox 360 qua hardware misschien minder bijzonder en wellicht is dat de reden dat Microsoft er enorm veel tijd en geld in gestoken heeft om haar console te ondersteunen met goede games en services.
Voor Xbox 360 eigenaren lijkt er in ieder geval een goed haljaar aan te komen, de komende dagen zullen we zien wat concurrenten Nintendo en Sony daar tegenover gaan stellen.