2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Middels de gisteren uitgebrachte AMD Catalyst 8.8 driver heeft AMD veel nieuwe mogelijkheden voor Linux-gebruikers van ATI-videokaarten beschikbaar gemaakt. Onder de nieuwe mogelijkheden van de driver vallen onder andere CrossFireX-, OverDrive- en MultiView-ondersteuning.

Vooral CrossFireX-ondersteuning is een grote vernieuwing voor Linux-gebruikers. Concurrent NVIDIA heeft al jaren ondersteuning voor meerdere videokaarten via hun SLI-systeem, het ontbreken van de CrossFireX-ondersteuning bij ATI werd dan ook als een hekel punt gezien. In deze nieuwe release is CrossFireX-ondersteuning beschikbaar voor de kaarten in de HD48xx-serie inclusief het topmodel HD4870 X2, de overige kaarten worden nog niet ondersteunt.

Ook nieuw in deze driver-release is de beschikbaarheid van een commandline-programma om ATI OverDrive te gebruiken. Middels OverDrive is het mogelijk om het geheugen en de GPU van de videokaart over te klokken. Middels het programma is het momenteel mogelijk om de klokfrequentie handmatig aan te passen binnen de marge, de GPU temperatuur op te vragen en om klokfrequenties te testen via een stress-test. OverDrive is bruikbaar op alle kaarten vanaf de HD2600 met uitzondering van de HD2900, HD3870 X2 en HD3850 X2. OverDrive is tevens niet beschikbaar op FireGL- en FireStream-kaarten, ondersteuning op mobiele kaarten is afhankelijk van de laptop-fabrikant.

Voor de professionele markt heeft AMD ondersteuning voor ATI Multiview toegevoegd. Middels MultiView kunnen meerdere beeldschermen gebruikt worden waarbij elk beeldscherm OpenGL-contexts kan huisvesten. MultiView is alleen beschikbaar op systemen met twee identieke FireGL-kaarten.

ATI heeft altijd kritiek gehad op hun ondersteuning van Linux vergeleken met concurrent NVIDIA. Op het gebied van mogelijkheden en door het vrijgeven van specificaties van hun GPU’s voor opensource-ontwikkelaars probeert AMD deze schade nu in te halen.