Google heeft te kennen gegeven dat de eerste versie van zijn besturingssysteem geen bluetooth zal bevatten.

Het slechte nieuws werd bekendgemaakt bij de laatste update van de softwaredevelopmentkit van Google Android, toen het bedrijf bevestigde dat er geen bluetooth-API aanwezig zal zijn in versie 1.0 van het besturingssysteem. Ontwikkelaars weten niet precies wat dat betekent en een woordvoerster van Google zei dat deze beslissing later verduidelijkt zal worden.

Sommige ontwikkelaars zijn verbaasd over de beslissing van Google om geen bluetooth te gebruiken, zo lieten zij weten op het forum van Google. Ook kunnen zij het moeilijk geloven: "HTC zou vandaag de dag geen smartphone uitbrengen die geen ondersteuning voor bluetooth heeft," vertelt developer Jeff Craig op het forum van Google. De Dream Phone van HTC zal naar verwachting de eerste telefoon zijn die het op Linux-gebaseerde besturingssysteem van Google gaat draaien.

De kans bestaat dat Google bluetooth wel in Android bouwt, maar dan alleen voor het gebruik van standaardapparaten zoals oordopjes. Een gebrek aan een bluetooth-API betekent dat ontwikkelaars geen bluetooth in hun applicaties kunnen gebruiken. Ze hopen dat Google basisbluetoothfuncties alsnog in september introduceert.