min

Tags in dit artikel

, , ,

Zoals we gisteren al meldden zou er een persconferentie komen over het nieuwe OS van Google. Google heeft dan ook een persconferentie gehouden en heeft hier het mobiele platform Android officieel aangekondigd. Android wordt zoals we al eerder wisten te melden volledig open source en wordt een alternatief voor smartphone-software zoals Microsoft Windows Mobile en Palm OS.

Android is gebaseerd Linux, het besturingssysteem zorgt ervoor dat het gemakkelijker wordt om applicaties te ontwikkelen voor mobiele telefoons, wat tot dusver vanwege verschillende merken telefoons te ingewikkeld werd. Google heeft tijdens de persconferentie al laten weten komende week een softwarepakket beschikbaar te willen stellen zodat programmeurs alvast aan de slag kunnen.

Om Android te kunnen draaien heb je een toestel nodig van minimaal 200MHz ARM9. Het besturingssysteem draait daarnaast ook op een toestel met een wat kleiner scherm, ook is een toetsenbord niet per se vereist. Wat betreft het ondersteunen van hardware is Android hierin dus erg flexibel.

De aankondiging van Google is ook namens de Open Handset Alliance, een consortium van verschillende bedrijven waar onder andere T-Mobile, HTC, Motorola en Qualcomm zijn aangesloten. Deze hebben al openlijk hun steun geuit aan het nieuwe besturingssysteem. Zo heeft T-Mobile tijdens de persconferentie laten weten in 2008 een mobiele telefoon aan te gaan kondigen die volledig op de besturingssysteem Android zal draaien. HTC liet eveneens weten dat ze bezig zijn met een zogenaamde Android telefoon, deze zou halverwege 2008 als eerste moeten verschijnen.

Gphone

Velen hadden verwacht dat Google tijdens de persconferentie ook de veel besproken Gphone zou aankondigen, maar daar werd helaas niets over verteld. De vraag of er eventueel ook een Gphone zal komen kon dus natuurlijk niet achterwegen blijven.
Google kondigde niets aan maar liet alleen weten dat Android de perfecte basis is voor eventueel een Gphone.