2min

Tags in dit artikel

, , ,

Googles nieuwe browser genaamd Chrome heeft nu al één procent marktaandeel in handen, slechts 24 uur na lancering ervan.

Zowel Net Applications Inc., een in de Verenigde Staten gevestigd trackingbedrijf, als het Ierse StatCounter, plaatsen het marktaandeel van Google Chrome zo rond de één procent. Dit terwijl de browser nog geen dag uitgebracht was en browsers als Opera en Netscape al jaren onder de één procent hangen.

"Dit is een fenomenale prestatie," aldus StatCounters CEO Aodhan Cullen in een post op zijn blog op woensdag. StatCounter, dat gratis statistiekentools voor webontwikkelaars aanbiedt, houdt het internetverkeer van 1,5 miljoen leden in de gaten.

Maar ook Net Applications houdt de Chrome-browser nauwlettend in de gaten, en bevestigde de cijfers van StatCounter. "We zagen gisternacht een piek van 1,48 procent marktaandeel, momenteel zweeft de browser echter rond de één procent," vertelde Vince Vizzaccaro, de executive vice president of marketing van Net Applications, in een e-mail op woensdag.

Een uur na de lancering van Google Chrome had de browser al 0,4 procent marktaandeel vergaard. Nog eens negen uur later was de browser zelfs al voor één procent van het verkeer van de door Net Applications 40.000 in de gaten gehouden sites verantwoordelijk.

"Ik weet zeker dat het gebruik ’s nachts en in weekeinden zal toenemen, omdat bedrijven niet willen dat mensen Chrome op hun werk gaan testen," aldus Vizzaccaro. Dezelfde trend wordt ook gezien bij Mozilla Firefox, dat tijdens weekeinden en buiten werkuren meer gebruikt wordt dan anders.

Vizzaccaro wilde niet speculeren over welke browsers gebruikers van Google Chrome in de steek laten. "We zullen dat pas over een paar weken weten, omdat de meeste mensen het een tijdje naast hun normale browser testen," vertelde hij.

Met één procent van de markt neemt Chrome onmiddellijk de webbrowser Opera over, die op het einde van augustus 2008 slechts een marktaandeel van 0,74 procent had. Ook Netscape, waar de ontwikkeling overigens van is gestopt, is ingehaald door Chrome. Die browser had een marktaandeel van 0,72 procent.

Microsoft Internet Explorer leidt nog altijd de browsermarkt met een aandeel van 72,7 procent, aldus Net Applications eerder deze maand. Mozilla Firefox en Apple Safari hebben respectievelijk een marktaandeel van 19,2 en 6,4 procent.

Google lanceerde Chrome op dinsdag jongstleden voor Windows XP en Windows Vista. De browser is gebouwd op de renderingengine van WebKit, die ook gebruikt wordt in onder meer Safari. Google Chrome kan gedownload worden via onze website.

Overigens was er ook kritiek op Google Chrome, zo was er een bug die de hele browser liet crashen, terwijl Google claimde dat alleen een tabblad kon crashen, en hadden sommige gebruikers problemen met de EULA van Google Chrome. Beide problemen zijn nu opgelost. Verder denkt Mozilla het moeilijker te krijgen vanwege Googles entree in de browsermarkt.