‘Japan, Zweden en Nederland snelste internet’

Nederland heeft na Zweden de best presterende breedbandnetwerken van heel Europa, vanwege veel investeringen in glasvezelnetwerken en upgrades van kabel-tv-netwerken, zo luidt een recent gepubliceerd onderzoek.

Globaal gezien was het echter Japan dat de hoogste snelheden haalt op het internet. Dit alles bleek uit een op vrijdag gepubliceerd onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Oxford en Oviedo en gesponsord door Cisco.

Het onderzoek is gebaseerd op metingen van de site Speedtest.net, waarmee consumenten kunnen testen hoe snel hun breedbandverbinding is.

In mei werden er in totaal acht miljoen tests uitgevoerd door die site. Er werd gekeken naar download-, uploadsnelheid, en latentie: de hoeveelheid tijd die nodig is om een pakket van zender naar ontvanger te sturen. Uit deze gegevens werd een zogenaamd breedbandcijfer opgemaakt.

Geïndustrialiseerde landen zoals Groot-Brittannië, Spanje, Australië en Italië bieden breedbandsnelheden die net te laag zijn om goed gebruik te maken van breedbandsites zoals YouTube, videochatten en het delen van kleine bestanden, zo ontdekten de onderzoekers.

Verder vond Cisco het een grote verrassing dat de vierde plaats bezet werd door Letland. Letland is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld als andere landen. Ook Slovenië scoorde in de toptien. Dit terwijl de Verenigde Staten en Rusland respectievelijk plaats 16 en 17 bezetten.

Het onderzoek keek niet naar de prijzen van breedbandinternet en ook niet naar hoeveel huishoudens een breedbandverbinding hebben. Er werd alleen gekeken naar de snelheden. De volgende toptien bestaat dan ook uit:

  1. Japan
  2. Zweden
  3. Nederland
  4. Letland
  5. Korea
  6. Zwitserland
  7. Litouwen
  8. Denemarken
  9. Duitsland
  10. Slovenië
Bron:Reuters