Adobe heeft vandaag, zoals reeds eerder aangekondigd, de vierde versie van zijn Creative Suite gepresenteerd.

Adobe Creative Suite 4 bevat in totaal 13 programma’s bedoeld voor ontwikkelaars en professionals die beschikbaar zijn in verschillende edities of los verkrijgbaar zijn. De suite bevat programma’s zoals Photoshop, Illustrator, Dreamweaver en Flash en de belangrijkste smaken van de suite zijn de Web-, Design- en Production-edities. Volgens Adobe is dit de grootste softwarerelease van het bedrijf ooit.

Een van de opvallendste wijzigingen in CS4 is dat Photoshop nu de videokaart gebruikt voor intensieve berekeningen. Het gebruik van de graphics processing unit zorgt ervoor dat Photoshop kan in- en uitzoomen, objecten kan roteren en 3D-objecten kan weergeven. Alles in een vloeiende weergave.

Ook nieuw is de betere integratie met de Macromedia-producten, waar Adobe in 2005 de beschikking over kreeg. Photoshop kan nu stukken beter overweg met Flash. "Nu kan je een SWF-bestand in je Photoshop-map plaatsen en de applicatie uitbreiden," vertelde John Nack, principal product manager voor Adobe Photoshop.

In de gehele suite is de workflow verbeterd zodat gebruikers efficiënter met de nieuwe producten kunnen werken. Een voorbeeld hiervan kan worden teruggevonden in InDesign CS4, dat de Live Preflight-tool bevat. Met deze tool kunnen productiefouten in real-time opgespoord worden. Ook nieuw is de Dynamic Link waarmee gebruikers eenvoudig inhoud van bijvoorbeeld After Effects naar Soundbooth kunnen verplaatsen.

Verder heeft Dreamweaver een nieuwe previewmogelijkheid gebaseerd op Webkit mogen ontvangen en is er in alle applicaties integratie met de onlinediensten van Adobe aanwezig. Met Adobe ConnectNow, te benaderen vanuit de meeste CS4-programma’s, kan samengewerkt worden tussen klanten of collega’s.

Adobe gaf geen specifieke omzetverwachtingen voor Creative Suite 4, echter vertelde het bedrijf wel dat er een kans is op een omzet van 70 miljard dollar. Vooral omdat Adobe stevig inzet op opkomende markten zoals India, China, Rusland en Oost-Europa. Creatieve professionals in die regio’s hebben een steeds sterkere vraag naar dit soort producten.

De nieuwe suite is beschikbaar voor zowel Windows als Mac OS X. Een 64-bituitvoering is echter alleen voor Windows beschikbaar. Upgraden is mogelijk door elk programma los te kopen of door de gehele suite aan te schaffen. Vanaf oktober zullen de nieuwe programma’s verspreid worden.